Riktig fjällmat ska klara av att ligga i ryggsäcken i flera dagar, den ska vara lätt att bära och inte ta för mycket plats i packningen. Varje måltid måste också vara full av energi så att du kan återhämta dig och orka vandra ännu en dag. Ibland lite knepigt det där och särskilt om du behöver komma på alla recepten själv.
Men i boken Fjällmat hittar du ett helt gäng med recept för din kommande fjällvandring. Fokus ligger på hur du gör dina egna rätter från grunden, antingen genom att torka vissa råvaror själv eller genom att hitta smarta produkter i affären som kan ingå i recepten. Du får också lära dig vikten av att planera måltiderna, förbereda så mycket som möjligt hemma och packa maten på bästa sätt. Verkligen en inspiration till dig som tröttnat på frystorkat och vill börja komma igång att producera egna fjällmåltider.
Recepten är uppdelade efter hur lång tid de tar att laga, från rätter som bara kräver att du häller på kokande vatten till rätter du lagar på en halvtimme. I slutet av boken finns kapitel om energikakor, goda efterrätter och om hur du enkelt kan baka på fjället.
Författaren Eric Tornblad, som även skrivit Eldmat och Efterrätt på tur, har fjällvandrat sedan tonåren, på senare tid med allt lättare packning och allt större tonvikt på god mat.










