Köldknäppen - friluftsmässa på Uthuset

Uthuset | 3 min läsning | Event
Friluftsmässa i Skärstad 25-26 oktober
Välkomna till Köldknäppen!
Jajemän, Köldknäppen är tillbaka även hösten 2024 och för dig som aldrig besökt den tidigare är det vår något mer höst- & vinterbetonade friluftsmässa. Konfektion, skor & kängor för höst- & vinterturer står i fokus. Och så klart en hel del prylar. Som vanligt är det ett gäng med varumärkesrepresentanter på plats, det hålls inspirerande föredrag & bildvisningar, finfina mässerbjudanden och mässpriser kommer finnas i butiken & mat & dryck hittar du ute i tältkåtan. Med mera, med mera, och så vidare, och så vidare. Kom hit och kläm, känn på prylarna, shoppa, umgås och inspireras.

Ingen biljett behövs och fritt inträde gäller.
Varmt välkommen!

Öppettider Köldknäppen

Fredag 25 oktober 13-18
Lördag 26 oktober 10-17
Ja, attans vad du kan tjöta på Köldknäppen.
...både med andra besökare och med varumärkesspecialisterna.

Specialister i butiken & mässerbjudande i kassan

Under Köldknäppen fylls butiken med representanter från olika friluftsvarumärken, som är experter på just sina prylar och pinaler. Ett prima tillfälle att få den där lilla extra hjälpen om du är sugen på en viss pryl, en känga eller ett plagg. Eller bara vill ha svar på någon riktig nördig fråga. Vi väntar fortfarande på ett gäng med ja-vi-kommer-svar men klara är bland annat Patagonia, Fjällräven, Lundhags, Osprey, Darn Tough, Therm-a-Rest, RAB, Alfa och Hestra.
Så klart förstärks även vår egna personalstyrka så har du funderingar kring exempelvis Western Mountaineering, Granite Gear eller Evernew så kommer det finnas rejält med tid att få svar på dem. Givetvis kommer det finnas ett eller flera mässerbjudande från varje varumärke och generellt ett helt gäng med andra mässpriser.
Med start fredag 13:00. Sharp!
Be there or be squared. You snooze, you lose!
När Köldknäppen öppnar, dvs fredag 25 oktober 13:00, öppnar också Halva-priset-tältet som står uppställt utanför butiken. En rejält stor tältkåta med friluftspryttlar & friluftskläder där halva priset gäller. 50% rabatt på allt. Finfina priser alltså. Ja, du hajar kanske. Tältkåtan står uppe även på lördagen men vill du lägga vantarna på en och annan godbit så gäller det att vara på plats när det händer, dvs 13:00 på Köldknäppsfredagen. You snooze, you lose.
Skärstads enda biosalong finns på Uthuset...
...och så här såg det ut på förra årets Köldknäpp; fullsatt.

Skärstads enda biosalong presenterar

Under Köldknäppen, både fredag och lördag, har du möjlighet att gå på inspirerande föredrag & bildvisningar (ca 45-60 minuter långa) som hålls i vår genuina biosalong Vita Duken. Eller Skärstadalens enda biosalong om du hellre vill kalla den det. Biosalongen har 36 stolar, 12 extraplatser och ligger i anslutning till butiken men med ingång från utsidan. Samtliga föredrag kostar absolut ingenting och du behöver inte boka någon plats. Men... det är först till kvarn som gäller så vill du vara säker på din plats är det bra (läs nödvändigt) att komma i tid.

Tablå

Fredag 14:00 - Deepest darkest Småland - bildvisning med fotografen Mattias Bokinge

Fredag 15:15 - Fjällfararnas Vita & Gröna Band - Sara Wänseth

Fredag 16:30 - Fjällguide, folkhögskola & frostiga äventyr - Isa Envall

Lördag 11:00 - Fjällguide, folkhögskola & frostiga äventyr - Isa Envall

Lördag 12:30 - Deepest darkest Småland - bildvisning med fotografen Mattias Bokinge

Lördag 14:00 - The Last Observers - filmvisning med Patagonia

Lördag 15:00 - Fjällfararnas Vita & Gröna Band - Sara Wänseth

Vita Bandet; en krispig tur genom svenska fjällkedjan.
Sara har full koll på både Vita & Gröna Bandet. Fotokred: Darren Hamlin


Fjällfararnas Vita & Gröna Band är i vandringskretsar ett välkänt begrepp. Sen gammalt. Sträckan Grövelsjön-Treriksröset, på ca 1300 kilometer, ska avverkas för egen maskin under vinter- eller sommarsäsongen. För två år sedan skidade Sara Wänseth sträckan och kunde därmed titulera sig en äkta vitabandare och genomförde därmed en av de 121 Vita Bandet-turerna som hitintills blivit gjorda. ”Dagens bästa” & ”Dagens sämsta” var återkommande inslag på hennes instagramkonto @utebyran under turen. Och kommer förmodligen bli ett inslag även under hennes föredrag. Hoppas vi. Tillsammans med anekdoter och erfarenheter. Sara kommer snacka om sina upplevelser av Vita Bandet i synnerhet men även Gröna Bandet i allmänhet eftersom hon numer roddar med Fjällfararnas Vita & Gröna Band. Helt klart ett föredrag för dig som har planer på antingen Vita eller Gröna Bandet, har genomfört det Vita Bandet och vill uppleva nostalgi eller få inspiration för framtida turer. Sommar som vinter.

Du kan lyssna på Saras föredrag Vita & Gröna Bandetfredag 15:15 och/eller på lördag 15:00.

Till vardags hör Sara hemma i Jämtland och är ingen duvunge när det kommer till friluftsliv. Utöver att skida, cykla och vandra en hel del så har hon arbetat med friluftsliv i många herrans år, bland annat på Lundhags och Woolpower, varit generalsekreterare för Scandinavia Outdoor Group och bossat för Outdoor Academy of Scandinavia.
Fjällguide, folkhögskola & frostiga äventyr.
Huskvarnafödda Isa Envall gästar Köldknäppen.

I början på året kunde ni få se en glimt av Isa Envall på vårt instagramkonto. Hon är ju från trakterna och en skidtur över Nordvästpassagen var planerad för den tjugofyraåriga Huskvarnabon, som numera lever i exil i Jämtland som färdigutbildad fjällguide. Väl i Kanada satte trist nog en elak influensa p för äventyret så det blev bara att vända hemåt igen. Isas äventyr över Nordvästpassagen (och som även var tänkt att bli ett föredrag här på Köldknäppen) fick ett bittert slut. Ni som någon gång mött Isa vet att hon lever efter devisen ”bryt ihop och kom igen” (tjejen har ju för tusan ett orienteringsvm-guld i bagaget) så det finns säkert redan tusen nya turer planerade.

I alla fall… Som uppladdning inför Nordvästpassagen åkte hon till Svalbard för att hänga med den australiensiske polaräventyraren Eric Philips och verkligen testa på livet som polarguide på riktigt. Om sitt Svalbardäventyr, om livet att utbilda sig till fjällguide och om turen som inte blev av kommer Isa tjöta om under Köldknäppen. Ett inspirerande föredrag för dig som älskar ungdomlig energi, som går i tankarna om att ta ett sabbatsår och fylla det med friluftsliv på en folkhögskola eller vill veta hur det är att guida ett polaräventyr. Eller för den delen; guida vandrare på Hardangervidda där Isa har arbetat i sommar.

Sugen på att lyssna på Isas föredrag Fjällguide, folkhögskola & frostiga äventyr? Ja, då är det fredag 16:30 och/eller lördag 11:00 som gäller.
Deepest Darkest Småland.
Upplev landskapet i svartvit foto med fotografen Mattias Bokinge.

För 30 år sedan blev Mattias Bokinge förälskad i att fotografera och sedan tio år tillbaka arbetar han med foto och film i olika skepnader och konstellationer. Han trivs bäst i naturen; i skog och mark, på myren, vid floden och gillar att jobba i svartvit, att fånga känslor och stämningar. Gillar framförallt att fota fåglar och djur i sin miljö men i hans galleria finns det även en mängd foto över landskap, både det stora och lilla. Han hävdar dock att det tog lång tid innan han hittade sitt uttryck i det digitala svartvita efter att mest ha arbetat i det analoga mörkrummet. Mattias har ställt ut sin fotokonst på otalt utställningar och har även bidragit till offentliga utsmyckningar runt om i Småland, bland annat på de småländska regionssjukhusen. 

Mattias är smålänning och har en förkärlek att fota just runtom i Småland. Och det är just det, alltså Småland fångad i Mattias kamera, som du kommer få uppleva under hans bildvisning "Deepest Darkest Småland". Fantastiska ögonblick av både djur, fåglar och landskap. Från Småland. I svartvit. Mörkare men otroligt vackert. Kusligt och bildskönt. En bildvisning för dig som vill njuta av formidabelt foto och och komma nära den småländska naturen för en stund. Ett föredrag du bara inte får missa, oavsett om du är smålänning eller ej. 

Under Köldknäppen kan du gå på Mattias bildvisning "Deepest Darkest Småland"fredag 25/10 14:00 eller lördag 26/10 12:30.
Patagonia Films presents...
...The Last Observers. Lördag 14:00.
Var tredje timma, dag och natt, sju dagar i veckan, året om var Karin Persson och Lennart Karlsson väderobservatörer vid Falsterbo fyr. Medan andra väderstationer i Sverige automatiserades höll paret ångan uppe och höll koll på vädret. I hela 36 år missade de inte en enda av sina över 100 000 observationer; varken sjukdom, snöstorm eller födslarna av deras fyra barn stoppade dem. I filmen "The Last Observers" skildras parets historia genom deras dotter, tillika filmskaparen och biologen, Maja K Mikkelsen. En varmhjärtad film om glädjen till vardagen, att finna lycka i det lilla och om kärleken till naturen och framförallt till fågellivet. 

Filmen är på svenska och cirka 30 minuter lång. Väl värd en titt, du kommer gå ut med ett leende på läpparna, det lovar vi. Lördag 14:00 visas Patagonia Films "The Last Observers" på Köldknäppen. 

Smålands Toscana är mer än bara Uthuset.
Här finns bla Gisebo Vin som fixar maten under Köldknäppen.

Så klart kommer det även finnas något att stoppa i flabben under Köldknäppen. Vi överger ju väldigt sällan ett vinnande koncept så Pelle & Caroline kommer stå för matlagandet & servisen precis som tidigare mässor. I grund och botten är Pelle en vindruvsodlare & vinproducent här i Smålands Toscana men han kan också laga rejält god mat. Ni som har besökt vår mässa tidigare vet ju att vi gärna håller oss till det lokala och så blir det alltså även denna gång. Lokalt, gott & mättande. Även att Pelles specialité är räkmackor & bubbel så blir det annat på menyn här i Skärstad. I fjol hade han en riktigt god kebab i tjorren (läs tältkåtan) så vi hoppas på något liknande i år. Å för dig som inte gillar kött finns det såklart ett vegetariskt alternativ. Hur som haver snackar vi varm mat från stekhällen, kokekaffe och ett och annat fikatillbehör.

Pelle & Caroline kommer hålla till ute i matkåtan precis i anslutning till butiken och serveringen är öppen samma tider som mässan, dvs fredag 13-18 och lördag 10-17. Mums! Vi reserverar oss för att maten eventuellt kan ta slut fram på mässans småtimmar dock (läs: det är inte hundra procent säkert att du kommer kunna få dig ett varmt mål mat på fredag 17:45 eller lördag 16:15). Men...oavsett om du gillar friluftsprylar & outdoormässor eller ej så är det helt klart värt att ta svängen förbi Uthuset för en utelunch. Både fredag och lördag, faktiskt. 

Varmt välkommen till Köldknäppen!
25-26 oktober i och omkring Uthuset.
Logga in