Köldknäppen - friluftsmässa på Uthuset

Uthuset | 2 min läsning | Event
Höstens stora begivenhet är snart här.
Boka in Köldknäppen 27-28 oktober. Välkomna!
Köldknäppen är tillbaka i år igen och för er som aldrig besökt den tidigare är det vår något mer höst- & vinterbetonade friluftsmässa. Konfektion, skor & kängor för höst- & vinterturer står i fokus. Och så klart en hel del prylar. Som vanligt är det ett gäng med varumärkesrepresentanter på plats, det hålls inspirerande föredrag, bildvisningar & workshops, finfina mässerbjudanden och mässpriser i butiken, mat & dryck ute i kåtan med mera, med mera. Kom hit och kläm, känn på prylarna, shoppa, umgås och inspireras. Varmt välkommen!

Öppettider Köldknäppen

Fredag 27/10 13-18
Lördag 28/10 10-17

Kläm, känn & shoppa

På Köldknäppen fylls butiken med representanter från olika friluftsvarumärken. Ett perfekt tillfälle att få liiiiite extra experthjälp om du är i köpartagen eller bara undrar över något. Bland annat kommer representanter från både Fjällräven, Osprey, Hestra, RAB, Therm-a-rest, Alfa och Patagonia hit (och fler lär det bli). Och så förstärks såklart vår egna personalstyrka så har du funderingar kring exempelvis Western Mountaineering, Granite Gear eller Evernew så kommer det finnas rejält med tid att få svar på dem. Givetvis kommer det finnas ett eller flera generösa mässerbjudande från varje varumärke och generellt ett helt gäng med mässpriser. 

Föredrag, bildvisning & workshop

Under hela Köldknäppen, både fredag och lördag, har du möjlighet att både gå på inspirerande föredrag & bildvisningar som hålls i vår genuina biosalong Vita Duken. I år är det äventyraren Linda Åkerberg, friluftslivsveteranen RobinsonAnnki och naturfotografen Kristoffer Sahlén som står för underhållningen. Riktigt trevligt, kul & inspirerande, tycker vi! På lördagen håller även Linda Åkerberg i en fotoworkshop där du får lära dig att ta snajsiga bilder med din mobilkamera. 
Vita Duken rymmer för övrigt 36 platser och det blir också maxantalet på varje föredrag. Först till kvarn gäller. Och som vanligt, när det gäller våra programpunkter på Köldknäppen, kostar de zip, zero, nada. Helt gratis alltså!

Tablå

Fredag 14:00 - Robinson-Annki: Äventyr och upplevelser i Himalaya

Fredag 15:15 - Kristoffer Sahlén: Vilda djur i Norden

Fredag 16:30 - Linda Åkerberg: Expedition Sverige

Lördag 11:00 - Linda Åkerberg: Expedition Sverige

Lördag 12:30 - Kristoffer Sahlén: Vilda djur i Norden

Lördag 14:00 -
Linda Åkerberg: Den perfekta bilden- fotoworkshop (utomhus)

Lördag 15:30 - Robinson-Annki: Äventyr och upplevelser i Himalaya

Årets Äventyrare 2019 Linda Åkerberg kommer till Köldknäppen.
Följ med på hennes resa genom alla Sveriges 25 landskap.

Expedition Sverige med Linda Åkerberg

Linda Åkerberg är äventyraren som 2016 bröt upp, mitt i karriären som musikfotograf för att åka till USA och vandra långdistansleden Pacific Crest Trail - 428 mil mellan Mexiko och Kanada. Sedan dess har äventyren avlöst varandra och Linda har besökt världens alla hörn. 2019 bestämde hon sig för att det var dags att sluta söka sig bort för att hitta lyckan och istället söka äventyret på hemmaplan. Under fyra månader gav hon sig ut på en resa genom Sverige där hon genom att vandra, cykla och paddla, tog sig från Smygehuk i söder till Treriksröset. Längs vägen passerade hon dessutom igenom alla Sveriges 25 landskap, en bedrift som senare gav henne utmärkelsen Årets Äventyrare. Resan resulterade även i boken "Expedition Sverige" som både handlar om Lindas äventyr i landet, men också om hur landet Sverige och dess natur formats till vad det är idag.
Idag fortsätter äventyren att avlösa varandra, men Linda arbetar även som fjälledare, inspiratör och kommunikatör inom friluftsliv. 

På Lindas föredrag ”Expedition Sverige” får du njuta av berättelser och bilder från Sveriges alla hörn. Ett måste för dig som tycker om att inspireras av fascinerade äventyrsberättelser och ett riktigt sjyst foto.

Vill du veta mer om Linda innan Köldknäppen så kan du göra det på antingen wilderness-stories.com eller via instagram @wildernessstories

Linda håller sitt föredrag "Expedition Sverige" på fredag 27 oktober 16:30 och på lördag 28/10 11:00

Den perfekta bilden - fotoworkshop med Linda Åkerberg

Idag har nästan alla en kamera i fickan men många kämpar med att få till den där perfekta bilden. Den som fångar känslan i en situation eller skönheten i det vi ser och i verkligheten. I den här workshopen kommer äventyraren och fotografen Linda Åkerberg, aka Wilderness Stories, att guida dig in i fotografins underbara värld och dela med sig av sina bästa knep för att ta bättre bilder med din mobil. Hon kommer prata bild samt gå igenom mobilkamerans funktioner och hur de påverkar resultatet. Efteråt ger vi oss ut och testar på det vi har gått igenom, med stöd och feedback längs vägen med Linda.
Hon kommer även gå igenom lättare bildbehandling.

Fotoworkshopen med Linda Åkerberg hålls på lördag 28 oktober 14:00. Workshopen är utomhus så ta på kläder efter väder.
Kom ihåg att ta med en laddad mobil!

Äventyr och upplevelser i Himalaya
Robinson-Annki har både guidat och varit instruktör i Nepal.

Äventyr och upplevelser i Himalaya- RobinsonAnnki

En del kanske känner igen Annki härifrån Uthuset eftersom hon jobbar i butiken lite titt som tätt, andra känner nog igen henne från Expedition Robinson 2021 där hon kom på en hedrande andraplats. Det var förresten det året som Robinson "var på riktigt" enligt många eftersom det hela tog plats i Sverige. Annki, eller RobinsonAnnki som vi säger här på Uthuset, har över 25 års erfarenhet av friluftsliv och äventyrsupplevelser tack vare sitt arbete som guide och instruktör men även som ansvarig lärare på Turism och Äventyr på Grimslövs folkhögskola.

Under sitt föredrag "Äventyr och upplevelser i Himalaya" kommer Annki dela med sig av sina favoritställen i Nepal där hon både verkat som guide, instruktör och lärare. Med start i huvudstaden Kathmandu tar hon dig vidare till Langtang, ett bergsområde med fantastisk vandring på upp till 5000 meters höjd, det blir forspaddling på den mäktiga floden Trisuli River och även besök i Chitwans nationalpark. Förutom att du kommer få en hel dos med inspirerande bilder & berättelser delar Annki även med sig av sina mest värdefulla tips och trix om du skulle vilja resa till området i Himalaya. Ett föredrag du absolut ska bänka dig på om du vill få inspiration, både av föredragshållaren i allmänhet men av Nepal i synnerhet.

RobinsonAnnki håller sitt föredrag "Äventyr och upplevelser i Himalaya" på Köldknäppsfredagen 27/10 14:00 och på lördagen 28 oktober 15:30

Naturfotografen Kristoffer Sahlén kommer till Köldknäpppen.
Fanstastiskt foto på de vilda djuren i Norden.

Vilda djur i Norden med naturfotografen Kristoffer Sahlén

Till vardags bor Kristoffer Sahlén i Vårgårda och jobbar där deltid som lärare i fotografi på Sundlergymnasiet. Resten av tiden spenderar han som fotograf och han gillar det här med att spendera tid bland vilda djur, lägger ner mycket tid på ett fåtal arter och sitter oftast i gömsle för att störa djurlivet minimalt. Sedan tjugo år tillbaka är han även medlem i Naturfotograferna.  

Har vi tur så hinner Kristoffers senaste bok "Nära älgen" släppas i lagom tid till Köldknäppen. Boken, där du som läsare får följa en vit älgko under några år, bjuder på fakta, historia, forskning och myter men främst av allt; roliga, vackra, spännande och några unika bilder på dessa sagolika djur.
Under bildvisningen "Vilda djur i Norden" får du uppleva många utav våra nordiska djur på ett fantastiskt, spännande och unikt sätt. Genom Kristoffers kamera. Och förmodligen har han nog stoppat in en och annan bild på en vit älgko i bildvisningen, oavsett om boken har hunnit gå till tryck eller inte. Är du intresserad av vackra naturfoto i allmänhet och av vårt nordiska djurliv i synnerhet då är det här ett föredrag du absolut inte får missa!

Upplev "Vilda djur i Norden" med Kristoffer Sahlén på fredag 27 oktober 15:15 och på Köldknäppslördagen 28/10 12:30.

Halva-priset-tältet återkommer även denna friluftsmässan.
Precis som det låter kommer vi även i år ha ett tält, eller rättare sagt en tältkåta, full med kläder & prylar med 50% rabatt.

Äta & dricka på mässan

Givetvis ska magen & strupen ha sitt även på ett friluftsarrangemang. Så gäller även här på Uthusets höstmässa.
Det blir faktiskt en liten specialare i år på Köldknäppen, något vi ser fram emot. Det är nämligen vår granne och kompis Pelle Tengblad som står för fiolerna, ja eller rättare sagt för mat & dryck. I grund och botten är han en vindruvsodlare & vinproducent här i Smålands Toscana men han kan också laga rejält god mat. Vi här på Uthuset har tillbringat våra onsdagar i hans växthus de senaste månaderna ooch kan gå i god för att det är endast är godsaker han fixar till. 
Och ni som har besökt vår mässa tidigare vet ju att vi gärna håller oss till det lokala och så blir det alltså även denna gång. Lokalt, gott & mättande.
Även att Pelles specialité är räkmackor & vinodling så har han lovat att det blir andra bullar på Köldknäppen. Vi snackar varm mat från stekhällen, kokekaffe och ett och annat fikatillbehör. Pelle kommer hålla till ute i matkåtan precis i anslutning till butiken. Du kommer alltså både kunna förse dig med lunch och förmiddags- samt eftermiddagsfika på plats. Mums!

Logga in