Linas Adventsfika

Lina Hallebratt | 3 min läsning | Guider
Skapa lite julkänsla när du är ute.
Vintermys med tält

Vad kan vara mysigare än adventsfika i naturen?
Få saker är så mysiga och stämningshöjande som att äta utomhus. Det är så mycket enklare än man kan tro och framförallt om man förbereder det mesta hemma. Oavsett om du behöver en lugn stund för dig själv eller om du vill bjuda grannar, släktingar, vänner och bekanta på adventsfika så vill jag slå ett slag för att göra det utomhus. 

Julmys i vintermörkret.
Foto: Peter Svanberg.
Gör det inte för komplicerat! Packa en väska med termos fylld med varm glögg eller choklad, något att äta och dricka med och ur, en stekhäll eller en jägarpanna, alternativt stormköket och gå till en plats ute i naturen där du trivs. Exempelvis en mysig park med iordningställda eldstäder, till ditt favoritvindskydd eller bara direkt ut i trädgården. För att göra det så bekvämt som möjligt är det bra att ta med sittunderlag, extra varma kläder och en varm pläd.
Lina Hallebratts saffranskrabelurer
En klassiker i jultappning.
En krabelur med smak av saffran är ju aldrig fel.

Saffranskrabbelurer

Krabbelurer är en klassisk utomhusrätt och är som en blandning mellan sockerkaka och pannkaka. Blandar man i saffran i smeten så får den en vacker gul färg och en härligt saffransdoftande julig touch. 

Förbered smeten till krabbelurerna hemma genom att:

1. Blanda följande ingredienser i en bunke:
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 pkt saffran

2. Vispa ner följande ingredienser i smeten:
  • 1,5 dl mjölk 
  • 1 ägg

3. Vispa grädde hårt och blanda i lingonsylt efter smak. Lägg lingongrädden i en burk alternativt en mattermos om det är kallt ute. 

Häll upp strösocker i en burk att vända krabbelurerna i efter gräddning.

Ta med smeten ut i antingen i en bunke med lock eller i en flaska samt smör att steka dom i till ditt fikaställe. Krabbelurerna kan stekas över öppen eld på en stekhäll eller i en gjutjärnsstekpanna, eller i en stekpanna på ett stormkök. Glöm inte stekspaden så att du kan vända dom.

Värm upp stekhällen/stekpannan och smält smöret. Klicka i krabbelursmeten. Värm stekhällen/stekpannan lagom mycket, man får testa sig fram lite. Bränns smöret vid snabbt är det för varmt. Grädda krabbelurerna ca 3-4 minuter på var sida. 

Vänd krabbelurerna i strösocker direkt efter gräddning och servera med lingongrädden.

Crossover outdoor kitchen.
Mjuk pepparkaka med ädelost, måhända en framtida julklassiker?

Mjuk pepparkaka serverad med ädelostcrème, valnötter och päron

En av julens mest klassiska smakkombinationer är pepparkaka med ädelost. Det här är kanske det enklaste och snabbaste fikat som man kan tillaga till ett glöggmingel utomhus. Toppingen kan man variera i det oändliga, här har jag använt päron och valnötter, men även inlagda fikon är en riktig hit! 

Att förbereda hemma:

  1. Skiva upp en mjukpepparkaka i 0,5 cm tjocka skivor och lägg i en burk. Beroende på hur mycket tid man har kan man antingen baka den mjuka pepparkakan själv, eller köpa en färdig i butik.
  2. Blanda 75 gram gräddädelost med 150 gram Smetana och lite svartpeppar. Lägg ädelostcrèmen i en burk eller i en mattermos.
  3. Bryt valnötter i lagom stora bitar och lägg i en burk.

Ta med en stekhäll, gjutjärnsstekpanna eller stormköket samt en stekspade, dessa 3 burkar, smör att steka i och ett päron ut till fikastället. 

Värm upp stekhällen/stekpannan och smält smöret. Smörstek pepparkakorna så att dom får lite färg och yta på båda sidor. 

Servera den uppstekta pepparkakan med ädelostcrème, valnötter och en päronskiva (eller den topping du önskar).

När du vill ha en matigare utefika.
Fattiga riddare är klockrent när du vill ha en utefika med pondus.

Fattiga riddare med smak av jul

Fattiga riddare är en klassiker att göra av gammalt bröd och passar väldigt bra till ett matigare utefika. Stansar man ut brödskivorna med pepparkaksformar och kryddar smeten med pepparkakskryddor får dom både smak och form av julen.  

Att förbereda hemma: 

  1. Vispa samman:
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 ägg
  • 0,5-1 tsk pepparkakskrydda
  • en nypa salt

  1. Skiva upp ett gammalt levainbröd (eller annat bröd som du har hemma). För roligare former kan man ta pepparkaksformer att stansa ut figurer med. 

  1. Lägg brödskivorna i en form och häll över smeten så att brödet suger åt sig ordentligt av den. Vänd skivorna en gång så att det blir smet på båda sidor. Lägg skivorna i en burk. 

  1. Vispa grädde och rör i rårörda lingon eller lingonsylt och lägg i en burk eller mattermos. 

 

Ta med en stekspade, en stekhäll, gjutjärnsstekpanna eller stormköket. Plus smör att grädda i, burken med fattigariddare, lingongrädden, socker och kanel ut till fikastället. 

Logga in