Fair Enough - den enda outdoormässa du behöver

Uthuset | 5 min läsning | Uthuset
Äntligen dags för Fair Enough - den enda outdoormässa du behöver.
Utställare, workshops och annat kul, både ute och inne.

Nu är det äntligen dags för mässan Fair Enough: Skärstadalens bästa friluftsevent och förmodligen Sveriges trevligaste friluftsmässa. Eller som vi brukar säga: den enda outdoormässa du behöver! Fredag den 6 maj kickar vi igång och hoppas så klart att du kommer vara här.  Välkommen!

I vanlig ordning erbjuds föredrag, förtäring, försäljning och friluftsliv för hela slanten, med gott om plats både ute och inne. Det är lite som vanligt med andra ord; trevligt, trivsamt & tjötigt. För ja, det tjatas en hel del på Fair Enough, det blir ju lätt så när både besökare, utställare och föredragshållare florerar på samma yta. Kanske därför, för att det är så rackans trevligt alltså, som många utav de tyngsta varumärkena väljer att närvara år från år; något vi för övrigt är mycket stolta över. Dessutom känner vi ju alltid stolthet & glädje över att du som besökare väljer att uppleva någon timma, eller flera, här hos oss på Uthuset & Fair Enough. Så som sagt; varmt välkommen!

Öppettider för mässan Fair Enough

Fredag 6/5 13-18
Lördag 7/5 10-17
Söndag 8/5 10-16

Utförsäljning av Patagonia på fredag den 6 maj mellan 13 och 18.
Mässerbjudanden hela helgen.

Mässerbjudande

Fredag 6/5 13-18 är det Halva Priset i Hela Tältet, vi fyller en stooooor tältkåta med sovsäckar, tält, liggunderlag, ryggsäckar, skor, kängor, kläder och en massa andra grejer från Sea To Summit, Fjällräven, Lundhags, Marmot, Wechsel, Exped med flera och med mera.

Precis som på Köldknäppen i höstas kommer vi att sälja ut Patagonias provkollektion, den här gången är det såklart årets vår & sommarkollektion det handlar om. Absoluta huvuddelen av herrplaggen är i medium och dito i dam är small. Det är 50% på hela kollektionen och som vanligt gäller det att vara snabb, fredag 6/5 kl 13-18 är det som gäller. 

You snooze, you lose! 

I butiken är det mässerbjudanden hela helgen bland annat kör vi 15% på alla byxor, skor och kängor samt på alla cykelväskor. Vi kör också 15%allt från t. ex. Aclima, Haglöfs, Hestra och Primus

Vattenrening i praktiken
Primus eldar på
Leverantörer, leverantörer, leverantörer!
Träffa representanter från Hilleberg, Tentipi och Fjällräven med flera.

Representanter från många tunga varumärken på plats

Hur många stygn går det åt när Fjällräven Keb Trousers sys ihop? Varför heter Hilleberg Anaris just Hilleberg Anaris och hur lång tid tar det att sy på en dragkedja på Tentipi Safir 15 bp? Och hur gammal är egentligen Patagonias grundare Yvon Chouinard?

Svaren på nördiga, men även på enklare frågor, kommer du kunna få på Fair Enough. Då fylls nämligen butiken av ett helt gäng med representanter från några utav de tyngsta varumärkena inom outdoor & friluftsliv. De hjälper & guidar dig i dina funderingar så att du kommer fram till vilken friluftsbyxa du ska välja, om det blir tunnel- eller kupoltält på sommarens vandring, om ryggsäcken du provar är alldeles perfekt för dina önskemål eller om den sovsäck du precis tittat på förmodligen är något för kall för din stundande strapats.

Hilleberg, Tentipi och Fjällräven, och många fler

För dig som vill kika lite extra på tält & tältkåtor finns både Hilleberg, Tentipi och Fjällräven på plats. Bland varumärkena som saluför skor, kängor & friluftskläder dyker exempelvis Patagonia, Lundhags, Hestra, Aclima, Alfa & Aku upp. Trevligt! Och Primus-Jocke, han förgyller ju också Fair Enough så klart. Det är sen gammalt. På nyhetssidan för säsongen 2022 vill vi nämna RAB och Lesovik. RAB (finfina sovsäckar) kommer finnas på plats, Lesovik (hängmattor från Polen) jobbar vi på. Givetvis kommer det även finnas ett gäng med erbjudande & dejliga priser hos varje varumärke.
Velonavia
Jörgen Johansson på äventyr
Anette Selden
Föredragshållare som vandrar, cyklar och dyker.
Som vanligt försöker vi ha lite bredd på föredragen..

Skärstadalens enda biosalong presenterar

Så klart blir det även föredrag på Fair Enough, både på fredag, lördag & söndag. Ett trevligt inslag tycker vi, som dessutom kostar zip, zero, nada. Gratis inspiration kort & gott. Som sagt, mycket trevligt! Föredragen hålls i Skärstadalens enda biosalong, som har 36 stolar, 12 extraplatser och ligger i anslutning till butiken. I år struntar vi i anmälningsplikten så nu är det först till kvarn som gäller. Kom i tid, just sayin’.

Program föredragshållare:

Fredag 16:00 Jörgen Johansson - Svenska fjällen- ett smörgåsbord

Lördag 11:00 Annette Seldén - Den dolda världen under ytan

Lördag 13:00 Jörgen Johansson - Svenska fjällen- ett smörgåsbord

Lördag 15:00 Magnus Lagher - BikepackingVelonavia

Söndag 11:00 Jörgen Johansson- Svenska fjällen- ett smörgåsbord

Söndag 12:30 Magnus Lagher - Bikepacking Velonavia

Söndag 14:00 Annette Seldén- Den dolda världen under ytan

Jörgen Johansson

Jörgen Johansson, allas vår lättpackarguru, kommer tillbaka till Fair Enough. Jörgen är alltid ett kärt ansikte under våra event, en otroligt van vandrare och dessutom pionjären som gick i bräschen för lättpackartänket i Sverige. Hans bok ”Vandra Fjäderlätt” är en stor försäljningsframgång. När han kommer till Skärstad har han sin nyskrivna bok ”Vandra Gröna Bandet” i näven. Så klart kommer den även finnas till försäljning och för en författarsignering om du så önskar. Trevligt som tusan! Dessutom kommer Jörgen hålla föredrag & bildvisning; både fredag, lördag & söndag. Under föredraget bjuds du på ett smörgåsbord av vandringsleder genom svenska fjällen. Det kommer givetvis bli en del lättviktssnack, härliga och inspirerande bilder från fjällmiljöer bortom de markerade lederna, en hel del om att vandra Gröna Bandet men även om olika vandringstekniker. Ja, det här bli verkligen ett rejält smörgåsbord; något som alla kommer gilla oavsett om du är nybörjare på det här med vandring, går i lättviktstankar, har tänkt vandra Gröna Bandet eller söker ett vandringstips till sommarens tur. Om du inte vet vem Jörgen är kan du läsa mer här. 


Annette Seldén

Annette Seldén, Naturfotograferna, kommer till mässan och håller föredrag/bildvisning både lördag & söndag. 2008 blev hon invald i Naturfotograferna och vi förstår varför; sicka fantastiska naturbilder! Annettes motto låter: "Mina bilder ska beröra betraktaren men också handla om verkligheten. Jag vill att bilderna ska göra betraktaren nyfiken, glad, ibland lite rädd, kanske med en skräckblandad förtjusning men också upprymd. Helt enkelt väcka en känsla, väcker den samma känsla som jag hade när jag själv tog bilden, har jag lyckats helt".
På Fair Enough tar hon med dig till den dolda världen under ytan. Det blir en undervattensresa från alla världens hörn; Sverige, Island, Röda Havet och Norge. Det blir möten med hajar, korallrev, sjunkna krigsfartyg, kristallklart vatten i sprickor på Island och till och med en övergiven by i Norge som ligger under vatten. Annettes bildvisning är verkligen vacker & hänförande men berör även den trista sanningen om hur det står till med vårt vatten. Ett föredrag för alla som har ett intresse av, och nyfikenhet inför, fantastiskt foto & (o)naturlig natur. Läs mer om Annette här!


Magnus Lagher

Magnus Lagher, Velonavia, är en sådan där person som alltid har cyklat och han beskriver sig själv lite som en Ferdinand-cyklist. Och vi skulle vilja tillägga: en go’ & glad östgöte. I unga år var han en hängiven cyklist och hade drömmar om att bli riktigt snabb, precis som Bernt Johansson, men insåg nog att han var mer av en ”stanna-och-lukta-på-blommorna-cyklist”. Redan i tonåren packade han sin cykel med tält & sovutrustning och gav sig ut i sina hemmatrakter runt Norrköping på bikepacking-tur (förmodligen innan ordet ”bikepacking” ens existerade). På grund av en olycka för tolv år sedan, som nästan kostade honom livet, lade han landsvägscyklingen åt sidan och ägnar sig nu helt åt upplevelsecykling. Det blir både långa och korta bikepackingturer runt om Norrköping, i Sverige och Europa.

Magnus anordnar gravelevent i Norrköpingstrakten, älskar att packa cykeln och ge sig ut på mikroäventyr med övernattning men ser även till att njuta av en och annan långtur ibland. För några år sedan bikepackade han 350 mil i Spanien och precis lagom till Fair Enough hinner han hem från sin bikepackingtur, eller egentligen en B&B-tur, mellan Italien och England. Givetvis kommer han snacka om, och visa bilder från, den turen på Fair Enough, är väl kanske oundvikligt när den är så färsk i minnet (och kroppen) men även om lite Spanien-bikepacking, bikepacking i allmänhet och det där med att hitta tid för mikroäventyren i vardagen. Det här blir ett föredrag som utlovar sug i bikepacking- & näräventyrstarmen; det kan vi lova! Läs mer om Magnus här!

 

Uppmans kök står som vanligt för maten
God mat, närproducerad såklart.
Uppmans Kök levererar mat och fika i Kåtan som vanligt.

Mat & dryck på Fair Enough

Givetvis ska magen & strupen ha sitt under en friluftsmässa. Vi överger ju sällan ett vinnande koncept så Uppmans Kök kommer till Skärstad även i år. Ja, ni som besökte Köldknäppen i höstas, och ett par mässor innan det, vet ju att de bjuder på supergrym mat! Och garanterar supergrym service. Den där viltskavsgrytan de serverade förra året var snudd på magisk (förmodligen möe smör i det där lena potatismoset) och ostburgaren gick inte av för hackor den heller. Den, burgaren alltså, var för övrigt vegetarisk så vi kan lova att du blir mätt & nöjd oavsett matpreferenser. Både mat, fika och dryck kommer finnas till försäljning ute i en Tentipi (Stratus 72) precis i anslutning till butiken. Under hela helgen. Så oavsett om du gillar friluftsprylar & outdoormässor eller ej så är det helt klart värt att ta svängen förbi Uthuset för en utelunch á la Uppmans Kök.

Forest I kanoten
EN nyvaken Indiana blir glad av kaffet
Lär dig mer om Bushcraft från bröderna.
Buscraft workshops.
Bröderna Forrest och Indiana delar med sig av sin visdom.

Bushcraft walk-in-workshop

Indy & Forest, aka Wayoutbros, är tillbaka i Skärstad och kommer hålla till på den plats som de gillar allra bäst; utomhus. Under en Tentipi Nimbus, precis utanför butiken, kommer bröderna bygga upp ett litet bushcraftcamp. Ett perfekt ställe att besöka om du vill lära dig lite mer om att göra upp eld, koka kaffe, skärpa din kniv eller hur du bygger ett vindskydd. Och vill du bara hänga lite där runt elden och få allehanda tips & trix kring bushcraft (eller kanske bara få dina friluftskläder lite så där härligt rökiga) går det bra det med. Indy & Forest är eeeeeeeeeeeextremt trevliga & lättpratade och bjuder gärna på sig själva och sina bushcraftskills.

Tältutställning från ovan
Tältutställning inomhus
Ännu fler tält
Stora, små och mittemellan.
Från ultralätta tarpar och hamockar för en person till tältkåtor för 72 personer. Uppställt och klart.

We proudly preseTENT!

Sist men inte minst har vi ju vår enorma tältutställning. I vår mening är öppnandet av tältutställningen bra mycket högtidligare än riksdagens öppnande. Men det är klart, det är möjligt att vi är lite färgade där. Hursomhelst går vi inför Fair Enough (där vi kommer ha tält både inom- och utomhus) från blygsamma tiotalet tält till ungefär 25 uppslagna tält. Kanske några fler. Allt från ultralätta enmanstält till blytunga kåtor för 72 personer. Från Hilleberg, Tentipi, Fjällräven och MSR.

Logga in