Logga in

Jajemän, så var det dags för Fair Enough igen. I Skärstad. I och omkring ladan på Kyrkallén 60. Alltså i och omkring Uthuset. Inte största mässan du skådat men förmodligen den trevligaste. Och kanske även den bästa;-) Nu är det mesta spikat & klart men kommer förstås bli nån liten justering in i det sista. mässprogrammet är ju givetvis inte spikat ännu så håll utkik här för fortlöpande info.
Hur som hur, är Fair Enough den enda outdoormässa du behöver. 

Öppettider: Fredag 27e april 13-18 & Lördag 28e april 10-17

I vanlig ordning samlar vi en massa prylar i ladan. Bra prylar. Men även konfektion, kängor och skor. Bra sådana också för den delen. Givetvis blir det en grymmestor tältutställning uppe på logen och kanske, kanske hinner vi även få klart nybygget också. Leverantörer kommer vara på plats både för tjöt & demo och det kommer bli dejliga föredrag, workshops och bildvisningar. 

Föredrag & föreläsningar
Vi har samlat ett härligt gäng med sköna föredragshållare som garanterat kommer inspirera dig till ett fortsatt friluftsliv vare sig du vill vandra, paddla, cykla eller äta gott. Eller kanske alltihop på en och samma gång?

Foto: Sara Mac KeyHerrljunga polarklubbs foto.Foto från Randobloggen
    
Eric Tornblad: utekocken, författaren, vandraren och friluftsentreprenören.
Känd med bland annat böckerna "Torka mat" och "Fjällmat". Hans senaste bok "Eldmat" har precis kommit ut på hyllorna, han driver sajterna friluftskurser.se & friluftsmat.se samt youtubekanalen Mat & Uteliv och är en hängiven utekock och friluftsmänniska. Eric kommer både föreläsa och hålla workshop. Om lite friluftsliv i allmänhet men om utematlagning i synnerhet.

Herrljunga Polarklubb dyker också upp. Riktigt kul tycker vi och det kommer ni garanterat också att göra. Medlemmarna i polarklubben är ett härligt gäng med vildmarksentusiaster som vandrat, paddlat och fotat på en himlans massa platser, men kanske främst på Svalbard, Grönland och i Alaska. Här blir huvudtemat polarklubbens expedition 2017 "Med tonåringar & grizzlies i Alaska. Förbered er på ett föredrag med fantastiska foton & spännande berättelser från turer norr om polcirkeln.

Cykel-Danne, eller Daniel Johansson, som han egentligen heter står väl för pulsinslaget under Fair Enough. En multisportare och cyklist som numer verkar cykla mer än vad han går. Ja, nu säljer vi ju varken cyklar eller särskilt mycket pulshöjande prylar på Uthuset men Danne är fasligt trevlig och dessutom så gör han fasligt knasiga äventyr allt som oftast. Häromåret ställde han upp i The Transcontinental Race, en cykeltävling på 400 mil helt utan support. I år ska han cykla Vättern Runt. På en höghjuling! Och köra någon onödigt lång cykelrutt i Frankrike. Tokigt och spännande. Om det och massa annat i cykelväg kommer Danne snacka om & visa bilder ifrån. 

Tanter på tur kommer tillbaka och snackar om det här med att vandra långt & länge, att planeringen är halva nöjet och att det vill till att ha lite jädra anamma ibland. De bjuder på bilder, anekdoter och berättelser (och förhoppningsvis lite skratt) från den 430 mil långa vandringen Pacific Crest Trail (PCT) och 130-milaren Gröna Bandet.

Hålltider för föredragen
Fredag
16:30 Tanter på Tur

Lördag
10:30 Cykel-Danne
12:30 Herrljunga Polarklubb
14:30 Eric Tornblad

Workshops
BUSHCRAFT med Johan Forsberg och Nordic Bushcraft. Lär dig att leva tillsammans med naturen. På naturens egna villkor. Eller i vilket fall få en liten försmak om just vad bushcraft faktiskt handlar om. Här snackar vi gedigna, hederliga kunskaper i att elda, att yxa & att såga. Utan diverse moderna prylar. Johan Forsberg, som är en utav de riktiga bushcrafträvarna vi har i Sverige, tillika grundare av Nordic Bushcraft, kommer köra drop-in-buschcraft-workshops (säg det ordet sju gånger i följd) under hela mässan. Workshops i UTEMATLAGNING med Eric Tornblad blir det också under mässan. I drop-in-format. Få tips om hur du bäst torkar din mat inför stundade tur eller hur du lagar bästa krubbet över öppen eld. Fix, tips och trix gällande allt som rör utematlagning med andra ord. Mums!

shutterstock_150586229-e1514480719518.jpg

Se hit alla gramjägare! Eller förresten, se hit alla som gillar att vandra! Jörgen Johansson, "svenska lättviktsvandrarens fader", kommer nämligen också till Fair Enough. Han kan det här med att vandra fjäderlätt eftersom han har gjort det sedan Gud talade till Moses. Typ. Och då snackar vi inte om att kapa skaftet på tandborsten utan mer i det stora hela. Han har skrivit flera böcker om att vandra lätt, bla Vandra Fjäderlätt och Lättare packning från A till Ö, han har skapat Facebookgrupper i ämnet och är en av grundarena till C2C. Och så vandrar han en hel del också. Hängiven, som ni förstår. Han kommer workshopa om prylar, lätta sådana, både köpta och egentillverkade. Och givetvis om vandring. I kombination med prylarna. Under både fredagen och lördagen. På drop-in-vis. Lätt intressant, roligt & lärorikt!

Jörgen Johansson till Fair Enough

Även vandringssektionen från Friluftsfrämjandets lokalavdelning i Jönköping kommer finnas på plats under mässan. Garanterat har det ett och annat tips att ge dig gällande vandringar i lokalområdet. 


Prova-på-paddling i samarbete med

En Fair Enough är ju på något vis inte en Fair Enough utan kajaker och prova-på-paddling så visst tjyven kommer det finnas med på mässprogrammet. Tillsammans med Kajaktiv kommer du har möjlighet att både snacka & prova paddling. Både kajak och SUP-brädor, dvs Stand-Up-Paddling. Skulle någon känna sig hugad att slå till på en kajak och/eller bräda så går det givetvis att ordna/beställa. Kajaktiv kommer finnas på plats i och runt Uthuset men själva prova-påandet sker nere vid IK Vista och Landsjön vid väl valda tider. Även Friluftsfrämjandets lokalavdelning i Jönköping kommer hänga nere vid Landsjön för att tipsa & inspirera dig kring dejliga paddelturer runt husknuten. De har en mycket aktiv kajaksektion med hela åtta ledare och anordnar paddelturer & kurser för både nybörjare och gamla inbitna kajakpaddlare. Låt oss även presentera: 


 
...som kommer fixa så att det finns käk, fika & dryck till försäljning under båda mässdagarna. Detta är vi givetvis lite extra glada för eftersom vi gillar det här med lokala förmågor, närodlat, gott käk & aromatiskt kaffe. Dessutom så överlåter vi mer än gärna det vi är något mindre bra på till andra som gör det hundra gånger bättre. Och godare. På menyn kommer finnas allehanda mättande godsaker (både varma & kalla), fika, kaffe & te och annan dryck. Ingen ska få gå hungrig under Fair Enough, inte. 
Partners in crime

Som sagt så kommer det vara ett gäng med sales reps (utrikiska för de olika varumärkenas egna representanter/säljare/utställare) på plats. Du kommer med andra ord få allra, allra bästaste hjälpen inför ditt stundande pryl-, käng-, eller konfektionsinköp. Vajert! 

 • Aclima: underställ i skönaste merinoull. Lars Monsen, nätställ och soft merino. 
 • Alfa: kängor från Norge. Sedan 1931. 
 • Black Diamond: vandringsstavar & pannlampor & lyktor.
 • Fjällräven: konfektion, tält och ryggsäckar. Å brallor. Gediget.
 • Frost River: bushcraftsäckar i canvas. Made in Minnesota, USA.
 • Granitbiten: träffpunkt för Marmot, MSR, Therm-a-rest, Hydro Flask. Finfina pryllar, alltså.
 • Hestra: (endast fredag) Hos Uthuset hittar du ett litet - men naggande gott - urval av Outdoorhandskar från Hestra - since 1936.
 • Hilleberg: tält, tält, tält och tarps. Världsledande.
 • Kajaktiv: står för det våtare inslaget på mässan. Prova-på-paddling av både kajak och SUP nere vid Vistavallen & i Landsjön.
 • Keen: (endast lördag) Marknadens skönaste, mest stabila och mest fotriktiga sandaler? Med mera.
 • Lundhags: kängor, ryggsäckar och byxor. Från Jämtland. 
 • Morakniv: Eldris, Kansbol & Garberg. Finfina knivar helt enkelt.
 • Outmeals: roddar med Blå Band och Outmeals. Friluftsmat. Hårt & mjukt.
 • Primus: gammal är äldst. En friluftsräv som varit med sedan urminnestider. Kök av alla de slag. Å lite andra finfina prylar.
 • Roswi: knutpunkt för både Biolite & Osprey. Vededlade kök & ursköna ryggor med andra ord.
 • Tentipi: tältkåttillverkarnas tältkåttillverkare. Från 2-72 pers.
 • Western Mountaineering: sovsäckar i finaste dun. Slut på meddelandet.


Bo & sova under Fair Enough?

Om du kommer långväga så finns det chans till en tältnatt (eller tältnätter om du väljer hela helgen) i närheten av Uthuset, närmare bestämt vid Fjällstorp Raststuga utmed John Bauer-leden. Eldstad, dass och bord+bänkar finns redan på plats. Vi fixar ved & vatten. Du kirrar det övriga. Kan ju vara ett rackans trevligt sätt att umgås på tillsammans med andra likasinnande friluftsnördar. Och så missar du ju inte en endaste minut av Fair Enough heller.
Kostar gratis men vi vill gärna ha lite koll på ifall Jockes svärfar måste agera p-vakt eller inte så du får gärna anmäla din övernattning här. 


Välkommen till den enda outdoormässa du behöver!