Logga in
Jajemän, så var det dags för Fair Enough igen. I Skärstad. I och omkring Uthuset på Kyrkallén 60. Inte största mässan du skådat men förmodligen den trevligaste. Mässprogrammet är ju givetvis inte helt spikat ännu så håll utkik här för fortlöpande info och mer exakta hålltider kring föredrag, vilka leverantörer som är på plats och mycket annat som rör mässan. Just nu behöver du bara boka upp 26-27/4 i kalendern. Hur som hur, är Fair Enough den enda outdoormässa du behöver. 

Öppettider: fredag 26 april 13-18 & lördag 27 april 10-17

I vanlig ordning samlar vi en massa prylar i ladan. Bra prylar för ditt friluftsliv. Men även konfektion, kängor och skor. Bra sådana också för den delen. Givetvis blir det en grymmestor tältutställning uppe på logen med både fjälltält och tältkåtor. Leverantörer kommer vara på plats både för tjöt & demo och det kommer bli dejliga föredrag, workshops och bildvisningar.


Föredrag & föreläsningarFredag 26/4 16:30     "Mitt Sarek" med Håkan Knutsson
Håkan Knutsson är fotografen från Mönsterås som tillbringat över 1300(!) nätter i Sarek. Det är rätt svårslaget. Vi mötte honom på en bänk utanför Saltolouktas fjällstation sommaren 2018 och blev helt till oss över alla hans bilder och nätter i nationalparken. Rätt dråpliga strapatser han har att komma med, klart han ska ha en plats på Fair Enough. Håkan kommer i sitt föredarag "Mitt Sarek" bjuda på berättelser & bilder från en utav våra mest älskade & storlagna nationalparker. Ett föredrag för dig som är intresserad av foto, fjällens djur & natur, vandring och hur det är att ha över tusen Sareknätter på sitt tältkonto. 

Lördag 27/4 11:00     Lars Fält
Mannen, myten, legenden Lars Fält kommer till Fair Enough! En stor ikon och överlevnadsexpert av rang. Oerhört kul att han väljer att besöka Fair Enough igen, det var ju några år sedan sist. Lars kommer ju givetvis snacka om friluftsliv och överlevnad (surprise!) i alla olika miljöer och det vill vi lova, hos den här mannen finns det en kunskapskista att ösa ur så det står härliga till. En gång i tiden grundade han Svenska Försvarets Överlevnadsskola och han är även medgrundare till Svenska Överlevnadssällskapet. Det kommer bli ett överlevnadsföredrag med djup expertis, förmodligen helt utan ordentligt manus, med inslag av humor och anekdoter. Kul och stort!
                                
Lördag 27/4 14:00     
"Paddling på nordens längsta vattendrag-från fjäll till hav" med Niclas Bentzer & Linnea Nilson Waara
I somras paddlade Niclas Bentzer och Linnea Nilsson Waara nordens längsta vattenväg. Från källan i Härjedalsfjällen färdades de ca 800 km på vattenvägar genom bland annat Rogens naturreservat, Femundsmarka nationalpark, Värmlands skogar och på Göta älv för att slutligen nå havet utanför Göteborg. I båda kanadensare och havskajak. Varken Niclas eller Linnea är några duvungar när det gäller det här med äventyr, de har både Norge på langs, Gröna Bandet och Vita Bandet både sina turkonton men det här var deras första paddeläventyr tillsammans. Det här blir ett spännande föredrag om hur du förbereder dig för något nytt och vad nordens längsta vattenväg har att bjuda på. Vackra naturbilder, skratt & äventyrslusta utlovas.

Alla föredrag hålls i Skärstad Församlingshem, sisådär 45 steg nedanför Uthusets entré.


Workshops
 

   


BUSHCRAFT
med Johan Forsberg, Nordic Bushcraft börjar bli ett stående inslag på Uthuset. Och vi gillar't!
Lär dig att leva tillsammans med naturen. På naturens egna villkor. Eller i vilket fall få en liten försmak om just vad bushcraft faktiskt handlar om. Här snackar vi gedigna, hederliga kunskaper i att elda, att yxa & att såga. Utan diverse moderna prylar. Johan Forsberg, som är en utav de riktiga bushcrafträvarna vi har i Sverige, tillika grundare av Nordic Bushcraft, kommer köra drop-in-buschcraft-workshops (säg det ordet sju gånger i följd) under hela mässan. 

Prova-på-paddling nere vid LandsjönTrots att vi vanligtvis varken säljer kajaker eller supar så välkomnar vi givetvis även Kajaktiv som en utav utställarna under Fair Enough-helgen. De kommer hålla till nere vid Vistavallen vid Landsjön, endast en kort liten bilfärd från Uthuset. Här kan du paddla både kajak & SUP, flera olika modeller till och med. Kanske är du i köpartagen men inte riktigt bestämt dig för vilken kajak som passar dig bäst eller så är du sugen på att bara testa det här med paddling, det kanske kan bli något för dig? Hur som haver är Hans från Kajaktiv på plats för tips & trix. Till råga på allt kan du även beställa din kajak eller SUP direkt på plats. Det är finfint, det!


Leverantörer på plats


Ett gäng med säljare & representanter från friluftsvarumärken som vi har här på Uthuset kommer vara på plats hela mässan. Riktigt trevligt och suveränt för dig som besöker mässan! Med det sagt kommer du få allra bästa hjälpen i ditt shoppande. Givetvis kommer det även finnas ett och annat trevligt mässerbjudande på de flesta utav varumärkena. 

  • Aclima: underställ i skönaste merinoull. Lars Monsen, nätställ och soft merino. Kli- & mulesingfritt.
  • Alfa: kängor från Norge. Sedan 1931. 
  • Black Diamond: vandringsstavar & pannlampor & lyktor. Vår favvo när det kommer till stavar.
  • Fjällräven: konfektion, tält och ryggsäckar. Å brallor. Gediget.
  • Frost River: bushcraftsäckar i canvas. Made in Minnesota, USA.
  • Granitbiten: träffpunkt för MarmotMSRTherm-a-restHelinox. Finfina prylar, alltså.
  • Hestra: Hos Uthuset hittar du ett litet - men naggande gott - urval av outdoorhandskar från Hestra - since 1936.
  • Hilleberg: tält, tält, tält och tarps. Världsledande.
  • Kajaktiv kan det här med kajakpaddling. Finns nere vid Landsjön hela mässan. Provpaddling pågår.
  • Lundhags: kängor, ryggsäckar och byxor. Från Jämtland. 
  • Lars Fält, Casströms och Vildmarksbiblioteket: Mannen, myten, legenden tillsammans med böckerna han skrivit & kniven han designat. Köp en bok och få den signerad vetja!
  • Morakniv: Eldris, Kansbol & Garberg. Finfina knivar helt enkelt.
  • Primus: gammal är äldst. En friluftsräv som varit med sedan urminnestider. Kök av alla de slag. Å lite andra finfina prylar.
  • Sea to Summit: sjysta prylar för friluftsliv och resan. Australian made - world wide used.
  • Tentipi: tältkåttillverkarnas tältkåttillverkare. Från 2-72 pers.
  • Ultimate Nordic: samlingsagentur för Nemo, Stanley & Life Systems. Fett grymt med andra ord!
  • Western Mountaineering: sovsäckar i finaste dun. Slut på meddelandet.


Mat & dryck under mässhelgen
Klart magen ska ha sitt under hela mässan. Ragni Andersson, som driver Svensk Streetfood, ser till att kokekaffet är rykande hett och att det finns mat & fika hela helgen. Ubuntu-colan som gjorde succé förra året är givetvis tillbaka. Förresten, ni som var med på Fair Enough 2018 kommer känna igen er när det kommer till råvaror & smakupplevelsen. Hållbart, ekologiskt och närproducerat. Och gott! Det är nämligen samma Ragni som förra året, men utan själva food-trucken. I år blir det över-öppen-eld-matlagning istället.
Mat & dryck hittar du i kåtan precis utanför butiken och elden är igång hela helgen så du kan värma både insidan och utsidan ifall det skulle behövas. 
 


Bo & sova under Fair Enough?


Om du kommer långväga så finns det chans till en tältnatt (eller tältnätter om du väljer hela helgen) i närheten av Uthuset, närmare bestämt vid Fjällstorp Raststuga utmed John Bauer-leden. Eldstad, dass och bord+bänkar finns redan på plats. Vi fixar ved & vatten. Du kirrar det övriga. Kan ju vara ett rackans trevligt sätt att umgås på tillsammans med andra likasinnande friluftsnördar. Och så missar du ju inte en endaste minut av Fair Enough heller. 

För att vi ska han någotsånär koll på hur mycket ved & vatten vi behöver frakta ut till övernattningsplatsen får du gärna anmäla dig här om du hade tänkt att övernatta. Välkommen till den enda outdoormässa du behöver!