Fair Enough 2024 - friluftsmässa på Uthuset

Uthuset | 5 min läsning | Uthuset
Dags för Fair Enough igen - den enda outdoormässa du behöver
Jajemän, nu är det äntligen dags igen! 26-28 april är det som gäller, för Fair Enough 2024. Skärstadalens bästa friluftsevent och förmodligen Sveriges trevligaste friluftsmässa. Eller som vi brukar säga: den enda outdoormässa du behöver! Platsen är som vanligt i och omkring Uthuset.
Fredag den 26 april klockan 13:00 (sharp) öppnar vi upp portarna och hoppas såklart att du
har lust att besöka oss. Välkommen!

Ingen biljett behövs och fritt inträde gäller.

Precis som förra året delar vi upp mässans olika dagar så du som besökare kan välja lite precis hur du vill ha det och förhoppningsvis bli toknöjd oavsett vilken dag du väljer att besöka oss. Givetvis går det finfint att besöka mässans alla dagar. Eller endast en, kanske två. Ja, som sagt; du väljer!

happy friday är för dig som vill ha en rejäl rivstart på helgen. Halva priset-tältet öppnar upp 13:00 och då gäller det att vara på plats. Mässpriser i butiken, varumärkesrepresentanter på plats, mat & dryck finns ute i kåtan och du kan gå på föredrag om du önskar.

lörda’ de luxe är dagen då allting händer och då det är som mest livat här på friluftsmässan. Flest folk & föredrag, mest mässtryck & mässtjöt och högsta humöret & hallabaloot. En dag för dig som verkligen vill maxa ditt besök på Fair Enough och uppleva allt som mässan har att erbjuda.

slow sunday passar dig som mest vill kika runt i lite lugn och ro. Alla mässerbjudande gäller så klart men många utav varumärkesrepresentanterna har lämnat mässområdet och programmet är inte lika fullspäckat. En skön & något lugnare avslutning på helgen helt enkelt.


Öppettider för Fair Enough 2024
Fredag 26/4 13-18
Lördag 27/4 10-17
Söndag 28/4 10-16

I vanlig ordning (lite beroende på vilken dag du väljer att besöka Fair Enough) erbjuds föredrag, förtäring, försäljning och friluftsliv för hela slanten, med gott om plats både ute och inne. Det är lite som vanligt med andra ord; trevligt, trivsamt & tjötigt. För ja, det tjatas en hel del på Fair Enough, det blir ju lätt så när både besökare, utställare och föredragshållare florerar på samma yta. Kanske därför, för att det är så rackans trevligt alltså, som många utav de tyngsta varumärkena väljer att närvara år från år; något vi för övrigt är mycket stolta över. Dessutom känner vi ju alltid stolthet & glädje över att du som besökare väljer att uppleva någon timma, eller flera, här hos oss på Uthuset & Fair Enough. Så som sagt; varmt välkommen!

Halva-priset-tältet öppnar upp 13:00 på happy friday. 
Inne butiken är det mässerbjudande & mässrabatter hela helgen.

Mässerbjudande

 happy friday 26 april med start klockan 13:00 är det Halva Priset i Hela Tältet, vi fyller en stooooor tältkåta med friluftsprylar samt kläder, skor & kängor för friluftslivet. Från både Fjällräven, Patagonia, Osprey, Sea to Summit, Lundhags m fl. Tältet kommer stå kvar både under lörda´de luxe och slow sunday men vill du lägga vantarna på gobitarna är det nog bäst att pallra dig hit på happy friday. You snooze, you lose!

Inne i butiken är det mässerbjudanden hela mässhelgen. Finfina priser på mängder med prylar, kläder & kängor alltså. Om vi kommer ihåg uppdaterar vi sidan här med diverse erbjudande inför helgen. Om vi är glömska så ta en kik på våra sociala medier så får du en hint där istället.
Smålands Toscana är mer än bara Uthuset.
Tro det eller ej, men här i nejden finns det flera ställen värda ett besök.

Representanter från många varumärken på plats

Oavsett vad du har för funderingar & frågor så kommer du säkerligen få svar på dem under mässhelgen. Då fylls nämligen butiken av ett helt gäng med representanter från några utav de ”tyngsta” varumärkena inom outdoor & friluftsliv. De hjälper & guidar dig i dina funderingar så att du kommer fram till vilken friluftsbyxa du ska välja, om det blir tunnel- eller kupoltält på sommarens vandring, om ryggsäcken du provar är alldeles perfekt för dina önskemål eller om den sovsäck du precis tittat på förmodligen är något för kall för din stundande strapats. 

Hilleberg, Tentipi och Fjällräven, och många fler

För dig som vill kika lite extra på tält & tältkåtor finns både Hilleberg, Tentipi och Fjällräven på plats. Bland varumärkena som saluför skor, kängor & friluftskläder dyker exempelvis Patagonia, Lundhags, RAB, Fjällräven och Alfa upp. Trevligt! En och annan prylnyhet hoppas vi också hinner landa i Skärstad lagom till mässan, bland annat Hilleberg Rogen 3, liggunderlag från engelska RAB och titanprylar från japanska Evernew. Dessutom är Dalum på plats och demar sina stekhällar. Givetvis kommer det även finnas ett gäng med erbjudande & dejliga priser hos varje varumärke. Och utöver det så är ju ordinarie personal på plats (Tjiefen & Kajsa med en och annan förstärkning) och det är ju inte fy skam det inte.

Skärstads finaste och enda biosalong finns på Uthuset
Här hålls alla föredrag. Ingång från utsidan av butiken, gå förbi rännebroa så hittar du hit.

Skärstadalens enda biosalong presenterar

Så klart blir det även föredrag på Fair Enough, som mest maxat under lörda’ de luxe. Ett trevligt inslag tycker vi. Som dessutom kostar zip, zero, nada. Gratis inspiration kort & gott. Som sagt, mycket trevligt! Föredragen hålls i Skärstadalens enda biosalong, som har 36 stolar, 12 extraplatser och ligger i anslutning till butiken. Först till kvarn gäller så kom i tid. Just sayin’.

Program föredragshållare

Fredag 14:30   Hike. Eat. Sleep. Repeat. - Peter Bergström

Fredag 16:30  
Kropp på topp - näringslära till fjälls - Karl-Johan Piehl

Lördag 11:00   Kropp på topp - näringslära till fjälls - Karl-Johan Piehl

Lördag 13:00   Nära vattenytan - Mia Olovsdotter

Lördag 15:00   Hike. Eat. Sleep. Repeat. - Peter Bergström

Söndag 11:00  Nära vattenytan - Mia Olovsdotter

Söndag 13:00  Hike. Eat. Sleep. Repeat. - Peter Bergström
Hike. Eat. Sleep. Repeat.
Över 1300 mil har Peter Bergström traskat borta i Amerikat.
 
Peter Bergström är nog förmodligen Sveriges ohotade kung av att vandra långt & länge. Han har hela fem! (5) Gröna Band á 130 mil på sitt cv och i höstas så kunde han även titulera sig Triple Crown Hiker. Snyggt! Triple Crown Hiker är för övrigt ett epitet du får när vandrat både PCT, AT och CDT borta i Amerikat. Tre rejält långa vandringsleder som tillsammans mäter ca 1300 mil. Vi snackar alltså om en lång distansvandrare av rang. Under sitt föredrag, som du kan njuta av på mässans alla dagar, kommer han så klart snacka vandring. No shit! Och dessutom det här med att vandra långt. Framförallt i USA men han kommer säkert nämna en och annan anekdot från ett, eller flera, utav sina vandringar i Sverige.
Det här är ett föredrag du inte får missa om du diggar vandring & äventyr, kanske är i funderingar på att traska en utav de där långa lederna någonstans i världen eller bara vill njuta av vackra vandringsvyer och härligt långvandringssnack. Eller kanske bara undrar hur karl är funtad:-)

Hike. Eat. Sleap. Repeat
med Peter Bergström hålls fredag 14:30, lördag 15:00 och söndag 13:00.
Kropp på topp-näringslära till fjälls.
Matnyttigt, lärorikt & intressant.

Funderar du lite på hur det här med maten och näringsintaget ska gå ihop på sommarens fjälltur? Eller kanske snarare hur du ska optimera allt? Då ska du verkligen komma hit till Fair Enough och gå på Karl-Johan Piehls föredrag. Karl-Johan Piehl är dietist till yrket men är även en hängiven toppklättrare, vandrare samt Sarekfantast. Han har bland annat två guideböcker om just Sarek på sitt cv.
På hans föredrag, Kropp på topp-näringslära till fjälls, får du en hel stor portion av matnyttig information om hur du ska planera din fjällmat för framtida turer. Hur mycket mat är lagom att ha med sig och vad ska den helst innehålla? Hur ska kaloribalansen se ut? Vad ska jag stoppa i mig för att orka med hela rutten upp till & ner från Kebnekaise efter en veckas vandring eller om/när jag ska traska Gröna Bandet? Det kommer med andra ord bli fjällnäringslära med en dietist tillika fjällnörd. Intressant, lärorikt och som sagt; MATNYTTIGT!

Kropp på topp-näringslära till fjälls ned Karl-Johan Piehl hålls på fredag 16:30 och lördag 11:00.
Naturfotografen Mia Olovsdotter kommer till Fair Enough.
Hennes föredrag Nära vattenytan utlovar vackert foto.

Mia Olovsdotter
är naturfotografen som söker den nu alltmer sällsynta, vilda och orörda naturen. Skogssjöar, tjärnar och myrmarker är hennes favoritbiotoper. Genom sina naturfotografier dokumenterar hon djur- och växtliv i syfte att berätta och sprida kunskap om friska ekosystem med rik biologisk mångfald. År 2022 blev hon en invald medlem i Naturfotograferna. Att långsamt få uppleva det uppvaknande landskapet från sin kajak tidiga morgnar då sjöröken sveper över vattenytorna tycker hon är underbart. Och att spana efter och förhoppningsvis möta storlom, häger och bäver under sina morgonturer ger henne fina naturupplevelser som hon gärna delar med sig av och berättar om under sitt bildföredrag Nära vattenytan.
Ett måste för dig som vill njuta en stund av vackert foto av den svenska naturen.

Bildföredraget Nära vattenytan med Mia Olovsdotter hålls lördag 13:00 och söndag 11:00.
Utelunch i Skärstad kanske?
Matkåtan är öppen för servering både fredag och lördag.

Mat & dryck på Fair Enough

Givetvis ska magen & strupen ha sitt under en friluftsmässa. Vi överger ju väldigt sällan ett vinnande koncept så Pelle Tengblad, vår kompis och granne, kommer stå för materiet precis som i höstas. I grund och botten är Pelle en vindruvsodlare & vinproducent här i Smålands Toscana men han kan också laga rejält god mat. Ni som har besökt vår mässa tidigare vet ju att vi gärna håller oss till det lokala och så blir det alltså även denna gång. Lokalt, gott & mättande. Även att Pelles specialité är räkmackor & vinodling så blir det andra rätter på menyn här i Skärstad. I höstas hade han en riktigt god kebab i tjorren (läs tältkåtan) så vi hoppas på något liknande i år. Hur som haver snackar vi varm mat från stekhällen, kokekaffe och ett och annat fikatillbehör. Pelle kommer hålla till ute i matkåtan precis i anslutning till butiken. Du kommer alltså både kunna förse dig med lunch och förmiddags- samt eftermiddagsfika på plats. Mums! Däremot gäller detta endast under happy friday och lördá de luxe. Serveringen i matkåtan är inte öppen på slow sunday men det går fint att ha med egen matsäck och slå sig ned i tältkåtan för medhavd fika eller mat. 
Oavsett om du gillar friluftsprylar & outdoormässor eller ej så är det helt klart värt att ta svängen förbi Uthuset för en utelunch á la Pelle Tengblad. På happy friday och lördá de luxe alltså. 

Många tält blir'e.
Fler än 30 tält & tältkåtor finns uppställda under mässan.

We proudly preseTENT!

Sist men inte minst har vi ju vår enorma tältutställning. I vår mening är öppnandet av tältutställningen bra mycket högtidligare än riksdagens öppnande. Men det är klart, det är möjligt att vi är lite färgade där. Hursomhelst går vi inför Fair Enough (där vi kommer ha tält både inom- och utomhus) från blygsamma tiotalet tält till ungefär 25 uppslagna tält. Kanske några fler. Allt från lätta enmanstält till blytunga kåtor för 72 personer. Från Hilleberg, Tentipi, Fjällräven och MSR.

Logga in