Fair Enough - friluftsmässa i Skärstad

Uthuset | 5 min läsning | Uthuset
Dags för Fair Enough igen - den enda outdoormässa du behöver

Nu är det äntligen dags för mässan Fair Enough; Skärstadalens bästa friluftsevent och förmodligen Sveriges trevligaste friluftsmässa. Eller som vi brukar säga: den enda outdoormässa du behöver! Fredag den 5 maj 13:00 kickar vi igång och hoppas så klart att du kommer vara här.
Platsen är i och omkring Uthuset. Välkommen!

Nytt för i år är att vi har valt att kategorisera mässans olika dagar så att du som besökare får ditt lystmäte fullt tillgodosett. Vi har valt att kalla dem happy friday, lörda’ de luxe och slow sunday. Givetvis går det bra att komma alla dagar. Eller en, eller två. Du väljer helt själv.

happy friday är för dig som vill ha en rejäl rivstart på helgen. Halva priset-tältet öppnar upp 13:00 och då gäller det att vara på plats. Mässpriser i butiken, varumärkesrepresentanter på plats, mat & dryck finns ute i kåtan, en och annan workshop kommer hinnas med och du kan gå på ett föredrag om du skulle vilja.

lörda’ de luxe är dagen då allting händer och då det är som mest livat här på mässan. Flest folk & föreläsningar, mest mässtryck & mässtjöt och högsta humöret & hallabaloot. En dag för dig som verkligen vill maxa ditt besök på Fair Enough och uppleva allt som mässan har att erbjuda.

slow sunday passar dig som mest vill kika runt i lite lugn och ro. Alla mässerbjudande gäller så klart men många utav varumärkesrepresentanterna har lämnat mässområdet och programmet är inte lika fullspäckat. En skön & något lugnare avslutning på helgen helt enkelt.

I vanlig ordning (lite beroende på vilken dag du väljer att besöka Fair Enough) erbjuds föredrag, förtäring, försäljning och friluftsliv för hela slanten, med gott om plats både ute och inne. Det är lite som vanligt med andra ord; trevligt, trivsamt & tjötigt. För ja, det tjatas en hel del på Fair Enough, det blir ju lätt så när både besökare, utställare och föredragshållare florerar på samma yta. Kanske därför, för att det är så rackans trevligt alltså, som många utav de tyngsta varumärkena väljer att närvara år från år; något vi för övrigt är mycket stolta över. Dessutom känner vi ju alltid stolthet & glädje över att du som besökare väljer att uppleva någon timma, eller flera, här hos oss på Uthuset & Fair Enough. Så som sagt; varmt välkommen!

Öppettider för Fair Enough

Fredag 5/5 13-18
Lördag 6/5 10-18
Söndag 7/5 10-16

Halva-priset-tältet öppnar upp 13:00 på happy friday. 
I butiken är det mässerbjudande & mässrabatter hela helgen.

Mässerbjudande

happy friday med start klockan 13:00 är det Halva Priset i Hela Tältet, vi fyller en stooooor tältkåta med både frilufsprylar samt kläder & skor för friluftslivet. Från både Fjällräven, Patagonia, Haglöfs, Sea to Summit, Lundhags m fl. Tältet kommer stå kvar både under lörda´de luxe och slow sunday men vill du lägga vantarna på gobitarna är det nog bäst att pallra dig hit på happy friday. You snooze, you lose!

I butiken är det mässerbjudanden hela helgen. Finfina priser på mängder med prylar, kläder & kängor alltså. Vi lägger löpande upp lite erbjudande här så håll utkik! Ett som är säkert är att du inte kommer bli besviken.
Leverantörerna levererar.
Träffa representanter från de olika varumärkena på Fair Enough.

Representanter från många varumärken på plats

Oavsett vad du har för funderingar & frågor så kommer du säkerligen få svar på dem under mässhelgen. Då fylls nämligen butiken av ett helt gäng med representanter från några utav de ”tyngsta” varumärkena inom outdoor & friluftsliv. De hjälper & guidar dig i dina funderingar så att du kommer fram till vilken friluftsbyxa du ska välja, om det blir tunnel- eller kupoltält på sommarens vandring, om ryggsäcken du provar är alldeles perfekt för dina önskemål eller om den sovsäck du precis tittat på förmodligen är något för kall för din stundande strapats. 

Hilleberg, Tentipi och Fjällräven, och många fler

För dig som vill kika lite extra på tält & tältkåtor finns både Hilleberg, Tentipi och Fjällräven på plats. Bland varumärkena som saluför skor, kängor & friluftskläder dyker exempelvis Patagonia, Lundhags, Woolpower, Fjällräven och Alfa upp. Trevligt! Och Primus-Jocke, han förgyller ju också Fair Enough så klart. Det är sen gammalt. Nytt på klädfronten för 2023 är engelska varumärket RAB, där vi sedan tidigare har haft deras sovsäckar i sortimentet. De finns också på plats så klart. För första gången i Fair Enough-historian kommer även Trångsvikföretaget Trangia hit. Riktigt, riktigt kul! Av prylnyheterna så är ju Lundhags Padje Light, Osprey Eja Pro och Thermarest NeoAir Xlite NXT riktiga gobitar. Givetvis kommer det även finnas ett gäng med erbjudande & dejliga priser hos varje varumärke. Och utöver det så är ju ordinarie personal på plats (Tjiefen & Kajsa med en och annan förstärkning) och det är ju inte fy skam det inte.

Produktutveckling, vandring, feel good.
"Filminslagen" är många under mässan.

Skärstadalens enda biosalong presenterar

Så klart blir det även föredrag på Fair Enough, som mest maxat under lörda’ de luxe. Ett trevligt inslag tycker vi. Som dessutom kostar zip, zero, nada. Gratis inspiration kort & gott. Som sagt, mycket trevligt! Föredragen hålls i Skärstadalens enda biosalong, som har 36 stolar, 12 extraplatser och ligger i anslutning till butiken. Först till kvarn gäller så kom i tid. Just sayin’.

Program föredragshållare:

Fredag 16:00  "Hur blir egentligen en ryggsäck till?" - Håkan Nyström, Lundhags

Lördag 11:00  "230 mil genom Frankrike" - Emelie Torstensson

Lördag 14:00 "Harry Macfie Canoe Club" - Kenny Andersson & Kent Gustafsson

Lördag 16:00  "Hur blir egentligen en ryggsäck till?" - Håkan Nyström, Lundhags

Söndag 11:00  "Hur blir egentligen en ryggsäck till?" - Håkan Nyström, Lundhags

Söndag 12:30  "230 mil genom Frankrike" - Emelie Torstensson

Håkan Nyström har ett förflutet som produktutvecklare både hos Klättermusen och Haglöfs men är nu mest känd som pappa till Lundhags nya ryggsäckserie, däribland Padje Light, Saruk och Tived Light. Under hans föredrag får du följa med på resan från tanke till produkt och på alla hållplatser däremellan. Lite lagom nördigt, rejält intressant & ett måste för dig som är nyfiken på "bakom-scenen-historier". 

Låt dig inspireras av vandring i allmänhet och fantastiskt foto i synnerhet under Emelie Torstenssons föredrag. I somras vandrade hon ca 230 mil genom Frankrike på både Hexatrek (för övrigt en splitterny vandringsled) och GR10. Föredraget innehåller allt ifrån hur viktigt det är att följa sina drömmar, hur du kan finna mod & pepp att traska vidare där ute på vandringsleden och vad för prylar som kan vara bra att ha med. Och så klart; bilder som gör att du bara vill packa ryggan och dra ut på vandringsleden på en gång. 

För er som aldrig har hört talas om HMCC: Harry Macfie Canoe Club så är lördagens föredrag med dem ett måste. De är ett riktigt skönt och hängivet gäng som har en gedigen förkärlek för träkanoter och det enkla friluftslivet. "Klubben verkar för alternativt friluftsliv och livsideal, där traditionellt hantverk och användade har stor inspiration för klubbens verksamhet". Kenny & Kent, som förmodligen besökt Fair Enough varje år sen tidernas begynnelse, kommer berätta vad de egentligen håller på med i den där klubben och ta med dig på en och annan paddlingstur- i en träkanot så klart!


Nordic Bushcraft, aka Johan Forsberg.
Det han inte kan om bushcraft är inte värt att veta.

Workshops med Nordic Bushcraft

Johan Forsberg som driver Nordic Bushcraft är tillbaka i Skärstad. Redigt kul! Han finns på plats både happy friday och lörda’ de luxe och håller mini-workshops á 10-20 minuter. Vi snackar alltså workshops med bushcrafttema där det genomgående temat är ELDEN, eller rättare sagt att skapa en bra eld från grunden. Från ax till limpa liksom men här snackar vi från yxa till eld. Du kan välja att gå på alla fyra workshops och då få grunden från att klyva ved, till att tälja fjäderstickor, använda eldstålet och slutligen få tända din eld. Eller så väljer du kanske en eller två, lite precis som du känner för. Johan kommer hålla till i en Tentipi utanför butiken. Förmodligen ofta med en kniv, ett vedträ eller en kåsa kokekaffe i näven.
Vem som helst kan hänga på valfri workshop (men är du yngre än 15 år så är det god idé (läs krav) att ta med en vuxen). I och med att de är i miniformat så kommer du hinna med många olika, nästan på samma gång. Tänk på att samtliga workshops hålls utomhus så kläder efter väder är ett hett tips!

Fredag 
14:00 Del 1: Yxan 
15:00 Del 2: Kniven
16:00 Del 3: Tändstålet
17:00 Del 4: Elden

Lördag
10:30 Del 1: Yxan
11:15 Del 2: Kniven
12:00 Del 3: Tändstålet
12:45 Del 4: Elden
14:30 Del 1: Yxan
15:15 Del 2: Kniven
16:00 Del 3: Tändstålet
16:45 Del 4: Elden


Gott, lokalt & äkta.
Björkenäs Mathantverk är så klart på plats så magen får sitt. 

Mat & dryck på Fair Enough

Givetvis ska magen & strupen ha sitt under en friluftsmässa. Vi överger ju väldigt sällan ett vinnande koncept så Emelie och Alexander från Björkenäs Mathantverk kommer tillbaka till Skärstad även denna mässa. Ja, ni som besökte Köldknäppen i höstas vet ju att de bjuder på supergrym mat! Alltid lokala råvaror, ett eget hantverk och ljuvliga smaker för gommen. Deras eldost är smått fantastisk och har dessutom fått ett och annat pris. Både mat, fika och dryck kommer finnas till försäljning ute i en Tentipi (Stratus 72) precis i anslutning till butiken. Däremot gäller detta endast under happy friday och lördá de luxe. Kommer du hit på söndag, den så kallade slow sunday, så får du fixa eget käk. Matkåtan är inte öppen då.
Oavsett om du gillar friluftsprylar & outdoormässor eller ej så är det helt klart värt att ta svängen förbi Uthuset för en utelunch á la Björkenäs Mathantverk. På happy friday och lördá de luxe alltså. 

Tunnel-, kupol- eller tipitält.
Från lätta tarpar & hängmattor till stooooora tältkåtor för 72 personer. Uppställt och klart.

We proudly preseTENT!

Sist men inte minst har vi ju vår enorma tältutställning. I vår mening är öppnandet av tältutställningen bra mycket högtidligare än riksdagens öppnande. Men det är klart, det är möjligt att vi är lite färgade där. Hursomhelst går vi inför Fair Enough (där vi kommer ha tält både inom- och utomhus) från blygsamma tiotalet tält till ungefär 25 uppslagna tält. Kanske några fler. Allt från lätta enmanstält till blytunga kåtor för 72 personer. Från Hilleberg, Tentipi, Fjällräven och MSR.

Logga in