Köldknäppen - friluftsmässa på Uthuset

Uthuset | 2 min läsning | Event
Höstens stora begivenhet är snart här.
Köldknäppen är tillbaka och för er som aldrig besökt den tidigare är det vår något mer höst- & vinterbetonade friluftsmässa. Konfektion, skor & kängor för höst- & vinterturer står i fokus. Och så klart en hel del prylar. Som vanligt är det ett gäng med varumärkesrepresentanter på plats, det hålls inspirerande föredrag, bildvisningar & workshops, finfina mässerbjudanden och mässpriser i butiken, mat & dryck ute i kåtan med mera, med mera. Kom hit och kläm, känn på prylarna, shoppa, umgås och inspireras. Varmt välkommen!

Öppettider Köldknäppen

Fredag 28/10 13-18
Lördag 29/10 10-17

Kläm, känn & shoppa

På Köldknäppen fylls butiken med representanter från olika friluftsvarumärken. Ett perfekt tillfälle att få liiiiite extra experthjälp om du är i köpartagen eller bara undrar över något. Givetvis kommer det finnas ett eller flera generösa mässerbjudande från varje varumärke och generellt ett helt gäng med mässpriser. Startfältet med vilka varumärken som finns representerade under mässan kommer bli rejält i år och du träffar bland annat Hilleberg, Fjällräven, Tentipi, Primus, Woolpower, Hestra, Patagonia, Lundhags, Alfa med flera...

Föredrag, bildvisning & workshops

Under hela Köldknäppen har du möjlighet att både gå på inspirerande föredrag som hålls i vår genuina biosalong Vita Duken. Riktigt trevligt & kul, tycker vi! Vita Duken rymmer för övrigt 36 platser och det blir också maxantalet på varje föredrag. Först till kvarn gäller. Och som vanligt, när det gäller oss här på Uthuset, så kan det tillkomma något på tablån i allra sista stund så tiderna kan ändras något.

Tablå

Fredag 14:00 - Lina Hallebratt: Sluta älta- VINTERTÄLTA!

Fredag 15:15 - Patagonia: The Monster in Our Closet

Fredag 16:30 - Herrljunga Polarklubb: Expedition Grönland

Lördag 11:00 - Vahid "Friluftsbaba" Demic: Vandra på Balkan

Lördag 12:30 - Patagonia: The Monster in Our Closet

Lördag 14:00 - Herrljunga Polarklubb: Expedition Grönland

Lördag 15:30 - Lina Hallebratt: Sluta älta - VINTERTÄLTA!

Tips och trix om att tälta på vintern.
Lina Hallebratt, med otalt många vintertältnätter på kontot, kommer till Köldknäppen.

Lina Hallebratt - en vintertältare av rang och Årets Äventyrare 2015 & 2020

Är du en friluftsaren som har hundratals tältnätter på sommarkontot men drar dig lite för att tälta när snön ligger vit och kvicksilvret har sjunkit rejält i termometern? Eller kanske har du tänkt att skida Vita Bandet till kommande säsong? Då kan vi verkligen rekommendera att du kommer hit till Köldknäppen och går på Linas föredrag "Sluta älta - VINTERTÄLTA!" 

Nog rätt svårt att hålla koll på Linas alla tältnätter i isande kyla och rejält med snö. Det har ju blivit en del genom åren med tanke på att hon, bland många andra turer, genomfört hela sex (6) Fjällfararnas Vita Band. Över 2000 vintertältnätter är det i vilket fall enligt hennes egna beräkningar. Wow! Dessutom rätt många av dem i tältet tillsammans med en eller flera hundar. På Köldknäppen kommer hon guida dig genom vintertältandes a och o. Vilka är "the big no no" och hur gör du bäst för att hålla värmen både på turen och inne i tältet. Tips, trix och tycke á la Lina Hallebratt alltså. 

Lina Hallebratt håller sitt föredrag "Sluta älta - VINTERTÄLTA!" både fredag 14:00 och lördag 15:30.

Expedition Grönland - kallt, isigt och alldeles fantastiskt!
Herrljunga Polarklubb tar dig med till de allra mest avlägsna delarna av Grönland.

Herrljunga polarklubb - Expedition Grönland

Herrljunga Polarklubb är ett härligt gäng med friluftslivsentusiaster, från just trakterna kring Herrljunga, som verkligen gillar det här med att ge sig ut på äventyr och expeditioner där det är kallt, isigt och rått. Och fantastiskt vackert! Precis innan pandemin slog till drog de iväg på en efterlängtad expedition till Grönland. Tredje gången gillt, tror vi allt. För Grönland alltså. Däremellan har det blivit turer till både Svalbard och Alaska men det verkar som att förkärleken för Grönland består. På Köldknäppen kommer Herrljunga Polarklubb visa både film & bilder från, och så klart berätta kring, sin senaste expedition till nordöstra Grönland. Andreas Falk och NilsEric Stjerna utlovar att du kommer få se Grönlands vackra natur och spännande djurliv i ett helt nytt perspektiv. Ni får följa med på den längsta expeditionen hittills, in i världens längsta och djupaste fjordsystem med målet att nå outforskade områden.

Herrljunga polarklubb håller sitt föredrag Expedition Grönland både fredag 16:30 och lördag 14:00.

Vahid Demic; mannen bakom instagramkontot Friluftsbaba.
"Snacka vandring i Bosnien kan jag göra dygnet runt:-)"

Friluftsbaba - Vandra på Balkan

Ja, vi får väl ändå lov att säga att Vahid Demic, eller Friluftsbaba som han kallar sig på Instagram, är en utav få svenska friluftslivsinfluencer med utländsk bakgrund. Och med sitt bosniska ursprung är han absolut inte sen att driva med alla de förutfattade meningar som kan uppstå, både för egen del och för andra. Med glimten i ögat men ändå med en allvarsamhet i tonen. Och sånt gillar ju vi här på Uthuset. På kort tid har hans konto med inspirerande bilder, tips och förslag kring både matlagning och hur du friluftsar med barnen fått en stor följarskara. Friluftsbaba talar sig mer än gärna varm om vandring och då fram för allt om vandring på Balkan, i synnerhet Bosnien. På Köldknäppen kommer du få följa med Vahid till hans älskade Bosnien och uppleva vandringen där från första parkett. Härliga bilder, inspirerande berättelser och förmodligen en hel del "dos and don'ts" enligt Friluftsbaba. 

Friluftsbaba håller sitt föredrag "Vandra på Balkan" på lördag 11:00.

Hur ser ditt garderobsmonster ut?
Patagonia är på plats och visar film samt snackar om senaste nytt.

Patagonia - The Monster in Our Closet

Har du koll på vad dina kläder är gjorda av, hur de tillverkas och var de kommer ifrån? Och kanske fram för allt; vet du hur miljön har påverkats för att ditt klädesplagg överhuvudtaget ska bli till? I somras släppte Patagonia sin kortfilm "The Monster in Our Closet" och den går nu upp på stora Vita Duken under Köldknäppen. I den knappa halvtimmeslånga filmen problematiseras klädindustrins förhållande till gas- & oljeindustrin. Patagonia, som är en del av industrin, har sedan länge använt sig av återvunnen plast i sina kläder men även den tillverkningen gör klimatavtryck. Hur ska vi tänka egentligen och hur tänker Patagonia?

Både marknadschefen och säljchefen för Patagonia Norden, aka Martin och Jenny, kommer vara på plats och presentera filmen. De kommer även ge dig senaste nytt kring företaget där Patagonias grundare, Yvon Chouinard, har valt att skänka hela bolaget till en välgörenhetsorganisation. Ett beslut som tog hela sport- och friluftsbranschen med storm och som är ytterligare ett steg i Patagonias arbete med att skydda och värna om vårt klimat.

The Monster in Our Closet går upp på duken både fredag 15:15 och lördag 12:30.  

Halva priset i hela tältet.
Precis som det låter har vi ett helt tält med prylar till halvt pris.

Äta & dricka på mässan

Givetvis ska magen & strupen ha sitt även på ett friluftsarrangemang. Björkenäs Mathantverk, med Alexander och Emilie i spetsen, ser till att du både blir mätt och belåten mellan föredragen, minglandet och allt shoppande. Lokal produktion för övrigt eftersom de till vardags håller till i Ormaryd. I år vann deras populära Björkenäs Eldost publikens val på Ostfestivalen i kungliga Hufvudstaden. Mums! Det utlovas bland annat nygrillade burgare, eventuellt en premiär av småländsk jambalaya och ett och annat fikatillbehör. Och kaffe så klart! Dessutom finns det nog en och annan godsak från egna produktionen att köpa med sig hem. Björkenäs kommer hålla till ute i matkåtan precis i anslutning till butiken. Varför inte ta en välsmakande utelunch i Skärstad under helgen? Oavsett om du gillar friluftsprylar eller ej. 

Logga in