Välkommen på friluftsmässa i och omkring Uthuset i Skärstad!

Köldknäppen är tillbaka och för er som aldrig besökt den tidigare är det vår något mer höst- & vinterbetonade friluftsmässa. Konfektion, skor & kängor och prylarna för höst- & vinterturer står i fokus. Som vanligt är det ett helt gäng med varumärken på plats, det hålls inspirerande föredrag, bildvisningar & workshops, finfina mässerbjudanden och mässpriser i butiken, mat & dryck ute i kåtan med mera, med mera. Kom hit och kläm, känn på prylarna, shoppa, umgås och inspireras. Varmt välkommen!


Öppettider Köldknäppen
Fredag 29/10 13-18
Lördag 30/10 10-17

Kläm, känn & shoppa

På Köldknäppen fylls butiken med representanter från olika friluftsvarumärken. Ett perfekt tillfälle att få liiiiite extra experthjälp om du är i köpartagen eller bara undrar över något. Givetvis kommer det finnas ett eller flera generösa mässerbjudande från varje varumärke och generellt ett helt gäng med mässpriser. Startfältet med vilka varumärken som finns representerade under mässan kommer bli rejält i år och du träffar Hilleberg, Tentipi, Aclima, Patagonia, Altra, Osprey, Sea to Summit, Fjällräven, Hestra, Marmot, Alfa, Vildmarksbiblioteket & Thule.


Patagonia Sample Sale
För första gången i Uthusets fyraåriga historia kör vi nu en Sample Sale. Eller som vi på inrikiska benämner Provkollektionsförsäljning. Lite smidigare sagt så säljer vi ut delar av årets provkollektion från Patagonia. Finfina plagg som hängt i Patagonias provrum som du nu kan köpa till ett riktigt sjyst pris. Nästan alla plagg i återvunnet material eller med Patagonia Fair Trade-märkning. Provkollektionen kommer i mediumstorlek i herr och smallstorlek i dam. Försäljningen startar 13:00 på fredagen så vill du knipa några godbitar kan det vara idé att vara här i tid. 


Föredrag, bildvisning & workshops

Under hela Köldknäppen har du möjlighet att både gå på inspirerande föredrag och ta del av drop-in-work-shops. Föredragen kommer hållas i vår sprillans nya biosalong Vita Duken. Riktigt trevligt & kul, tycker vi! Vita Duken rymmer för övrigt 36 platser och det blir också maxantalet på varje föredrag. Du bokar din plats på något utav föredragen här. Kostnaden på 95 kronor skänker vi oavkortat till välgörande ändamål. 

Lina Hallebratt-Årets Äventyrare 2015 & 2020
Årets Äventyrare 2015 och 2020 kommer äntligen till Skärstad! Rejält kul att Linas turschema äntligen hade en liten lucka för oss så hon får möjlighet att dela med sig av alla sina turberättelser. Och det kan vi lova, det finns det många av.
För er som inte vet så har Lina Hallebratt bland annat genomfört 6(!) stycken Fjällfararnas Vita Band-turer, vandrat PCT, cyklat & paddlat över 600 mil i Europa och genomförde dessutom Vita-, Blå och Gröna Bandet på ett och samma år under 2015. Den här kvinnan är bara helt grym! Inte för intet som hon korats till Årets Äventyrare två gånger. 

Under Köldknäppen kommer Lina snacka om, och visa bilder från, sin senaste vintertur då hon blev den första att genomföra Fjällfararnas Vita Band både fem och sex gånger. Lina startade på skidor tillsammans med sina draghundar den 6 februari i Grövelsjön och när hon 40 dagar senare nådda turens (första) mål, Treriksröset, valde hon helt sonika att vända om och köra hela vägen tillbaka till Grövelsjön igen. En total sträcka på ca 290 mil. Galet gött! Vi misstänker dock att det kommer bli en hel del snack om andra turer så missa verkligen inte det här tillfället. 

Lina håller sitt föredrag på fredag 14:00, lördag 11:00 och lördag 15:00.


Pontus Aratoun- reseguide till regnskogsparadis

Enligt Pathfinder Travels är Pontus Aratoun en klättrande orkidé- och regnskogsnörd. Han har hittat minst sex nya arter av orkidé under sina resor och dessutom är han Norra Europas meste eucalyptusodlare. Kanske därför han är ansvarig för Pathfinder Travels expeditionsresor till Costa Rica... I november är det dags för Pontus att guida ytterligare en av de populära expeditionsresorna till Costa Rica. Och just Costa Ricas fantastiska regnskogsnatur i allmänhet och Pathfinder Travels Costa Rica-expedition i synnerhet kommer Pontus snacka om under sitt föredrag under Köldknäppen. Låt dig hänföras av fantastiska bilder, häng med till ett naturparadis fullt med fåglar, djur, en artrikedom som du sent kommer glömma och få veta hur du behöver förbereda dig för en expedition till det tropiska paradiset. 

Är du överhuvudtaget någotsånär rese-, natur-, växt-, & djurintresserad så är föredraget Expedition Costa Rica ett måste. Just sayin'!
Pontus håller sitt föredrag på fredag 16:00 och lördag 13:00.

Håll din kniv och yxa skarp- workshop med Nordic Bushcraft

Nordic Bushcraft, aka Johan Forsberg, är ett kärt gammalt ansikte på Köldknäppen. Det han inte kan & vet om bushcraft är inte värt att veta. Tycker vi. Dessutom är han en fasligt trevlig prick som förgyller området i och omkring Uthuset. Under årets Köldknäpp håller Johan drop-in-workshops i materialvård, framförallt hur du slipar till din kniv och/eller yxa på bästa sätt. Materialvårdsworkshopen hålls enligt devisen; Bring Your Own. Du tar med dig redskapet som behöver skärpas, Johan talar om & visar hur det bäst blir gjort och du slipar och fixar. Ingen anmälan krävs utan det är bara att kika förbi. Var beredd på att själva slipningen kan ta lite tid om du helt glömt bort det där med materialvård. Just sayin´.
Johans workshop hålls utomhus i en tältkåta så har du tänkt att hänga där en stund kan det vara smart att ta med något värmande plagg.


Mat & dryck på mässan

Givetvis ska magen & strupen ha sitt även på ett friluftsarrangemang. Vi överger ju sällan ett vinnande koncept så Uppmans Kök kommer till Skärstad även i år. Ja, ni som besökte Köldknäppen i fjol vet ju att de garanterar supergrym mat! Och supergrym service. Det är väl förresten ingen som har glömt hur gott den där älgskavsgrytan smakade och enligt ryktet så kommer den tillbaka på menyn även i år.  Både mat, fika och dryck kommer finnas till försäljning både fredag & lördag. Ute i matkåtan precis i anslutning till butiken. Varför inte ta en utelunch i Skärstad under helgen? Oavsett om du gillar friluftsprylar eller ej. 
Logga in