Öppettider: fredag 23 oktober 13-18 & lördag 24 oktober 10-17


Köldknäppen är tillbaka i år igen! 23-24 oktober. I Skärstad, Huskvarna. 
Givetvis kommer vi följa gällande regler & restriktioner så här i coronatider och vi förutsätter att du som kommer och besöker oss är fullt frisk och att du stannar hemma om du inte är det (dvs om du uppvisar förkylningssymptom såsom snuva, halsont eller feber).  Som besökare kommer du kanske får räkna med lite väntetid in till butiken då vi behöver hålla på avståndet men den som väntar på något gott...
Köldknäppen är för övrigt vår "friluftsmässa" på hösten. Den
liknar Fair Enough (friluftseventet på våren) men är något mindre i omfattning och mer koncentrerad till höst- & vinterprylar samt konfektion. Å så lite resepryttlar på det också. Kom hit och kläm, känn & shoppa prylar, lyssna på föredrag och umgås. Precis som förra året kommer ett gäng med leverantörer hit och erbjuder exklusiva mässerbjudande och föredrag hålls både fredag & lördag. Ingen entréavgift. Så klart. Välkommen!

Fredag 23 oktober
13:00 Köldknäppen öppnar.
16:00 Packa lätt på vinterturen -föredrag med Jörgen Johansson (klart)
18:00 Köldknäppen stänger.

Lördag 24 oktober
10:00 Köldknäppen öppnar.
11:00 Titel Yxmakerska -föredrag med Julia Kalthoff 
13:00 Packa lätt på vinterturen -föredrag med Jörgen Johansson (fullsatt)
15:00 Titel Yxmakerska -föredrag med Julia Kalthoff
17:00 Köldknäppen stänger.


Föredrag under Köldknäppen

Under 2020 års upplaga av Köldknäppen hålls alla föredrag utomhus, i en tältkåta från Tentipi. Supertrevligt tycker vi men blir givetvis något svalare temperatur än i en uppvärmd föreläsningssal. Ha gärna med en extra tröja i beredskap! Vi erbjuder sittplats med behörigt avstånd från din bänkgranne och antalet platser är begränsat vilket innebär att du kommer behöva föranmäla dig till de föredrag du vill vara med på. Först till kvarn är det som gäller. Och som på Köldknäppen i övrigt gäller det att du stannar hemma om du är sjuk eller uppvisar förkylningssymptom såsom snuva, hosta eller feber.
Jörgen Johansson kör likadant föredrag både fredag & lördag och Julia Kalthoffs dubbla föredrag på lördagen har även de samma innehåll.
Anmäl dig till föredragen här!

 

Julia Kalthoff är Sveriges yxdrottning och en utav de främsta yxmakarna vi har. Punkt slut. Med bakgrund hos både Gränsfors Bruk och Wetterlings driver hon nu sitt egna företag. På Kalthoff Axes tillverkas yxor i något mindre skala med stor kärlek till hantverket och yxan i sig. Ingen detalj lämnas åt slumpen. Gediget hantverk rakt i genom. 
Vi har velat se Julia på både Köldknäppen och Fair Enough tidigare år och nu ÄNTLIGEN är hon är! Ska bli grymt kul at höra henne berätta sin yxhistoria och framfört allt att se henne i action när hon täljer. Anmäl dig till något utav Julias föredrag här!
Jörgen Johansson, aka Vandra Fjäderlättjörgen, är tillbaka i Skärstad och snackar lättviktspackning, med vinterbetoning. Hur och vad som kan minimeras & packas lättare inför den stundande vinterturen. Känner vi Jörgen rätt så kommer det säkert bli en hel del snack om lite annat också. Dessutom så finns hans bok "Vandra Fjäderlätt" till försäljning. Där en författarsignering igår i priset. Så klart!
Anmäl dig till något utav Jörgens föredrag här!

Mässerbjudande & leverantörer

Som sig bör så är det även ett gäng med leverantörer/varumärkesrepresentanter på plats för att ge dig sina allra bästa råd & köptips. Och givetvis kommer det finnas ett och annat (förmodligen flera) attraktiva mässerbjudande hos varje varumärke. 
 
 • Aclima: underställ i skönaste merinoull. Lars Monsen, nätställ och soft merino. Kli- & mulesingfritt.
 • Alfa: kängor från Norge. Sedan 1931.
 • Fjällräven: konfektion & ryggsäckar fråzzn Ångermanland. Brallor i massor. Gediget.
 • Frost River: bushcraftsäckar i canvas. Made in Minnesota, USA.
 • Hestra: handskar för outdoor. Since 1936. 
 • Hilleberg: tält, tält, tält och tarps. Världsledande.
 • Lundhags: kängor, skridskor & brallor. Från Järpen with love.
 • Osprey: ryggsäckar, i massor. Sköna som tusan!
 • Primus: gammal är äldst. En friluftsräv som varit med sedan urminnestider. Kök av alla de slag. Å lite andra finfina prylar.
 • Patagonia: hållbar konfektion från Amerikat. Fair Trade & återvunnet.
 • Tentipi: tältkåttillverkarnas tältkåttillverkare. Från 2-72 pers.
 • Western Mountaineering: sovsäckar i finaste dun. Slut på meddelandet.
 • Woolpower: frottéstickade underställ i mulesingfri merinoull. Stickas i Östersund. Respekt!

Mat & dryck? Ja, visst!


Du kommer varken behöva gå törstig heller hungrig på Köldknäppen. Hanna och Tobias från
Kocken & Jag, även Uppmans Kök, brassar käk ute i tältkåtan under både fredag och lördag. På stekhäll. Och över öppen eld. Och vill du endast ta en fika & en kopp kaffe så finns det möjlighet för det också. Men när vi fick se menyn så var det så det vattnades i munnen direkt. Gediget, lokalt & smaskigt som tjyven! Helt klart värt ett lunchstopp även om du inte ens är det minsta intressarad av friluftsliv men diggar god mat!
 • Mörbräserad oxkind med potatismos & picklad lök
 • Vegetarisk bärtaburgare med sallad, tryffelmajo & picklad lök
 • Tunnbrödswrap med rökt älginnanlår, kantareller & lingon

Bo & sova under Köldknäppen

Om du kommer långväga (eller bara vill sova utomhus) så finns det chans till en tältnatt (eller tältnätter om du väljer hela helgen) i närheten av Uthuset, närmare bestämt längs med John Bauerleden. Kan ju vara ett rackans trevligt sätt att förgylla Köldknäppen med. Vill du ha bilen nära till hands är Fjällstorp ett bra alternativ, här finns det både raststuga, dass och gott om plats för att sätta upp tält eller hammock. Vill du ta dig lite längre från civilisationen rekommenderar vi det nybyggda vindskyddet vid Pukasjön. Vatten & ved får du kirra på egen hand och det går finfint att fylla på vatten hos Uthuset innan du drar till skogs. 
 
Logga in