Logga in


Öppettider: fredag 25 oktober 13-18 & lördag 26 oktober 10-16


Köldknäppen är tillbaka i år igen så boka in 25-26 oktober i kalendern. Vår friluftsmässa på hösten
liknar Fair Enough (som är vår mässa på våren) men är något mindre i omfattning och mer koncentrerad till höst- & vinterprylar samt konfektion. Å så lite resepryttlar på det också. Kom hit och kläm, känn & shoppa prylar, lyssna på föredrag & kolla bildvisningar, umgås, ät & fika. Precis som förra året kommer ett gäng med leverantörer hit och erbjuder exklusiva mässerbjudande, föredrag och bildvisningar hålls både fredag & lördag och du har möjlighet att äta, dricka & fika under hela mässan. Gratis entré både till mässan & föreläsningarna. Välkommen!

Fredag 25 oktober
13:00 Mässan öppnar.
14:00 Workshop i friluftsteknik med Johan Skullman.
16:00 "En friskare värld- klimat, miljö och hälsa blir ett". Föredrag med Joel Mellin.
18:00 Mässan stänger.

Lördag 26 oktober
10:00 Mässan öppnar.
11:00 "Island- där äventyret börjar". Föredrag och bildvisning med Annette Seldén.
14:00 Johan Skullman håller föredrag om vinterturer & vintervett.
16:00 Mässan stänger.


Föredrag & bildvisningar

Johan Skullman kallas stundom äventyrens mästare och ibland överlevnadsexpert. Hur som hur har han vistats i de flesta typer av naturmiljöer (skog, fjäll, djungel, vatten) och har under sina år som militär och äventyrslysten samlat på sig en gedigen kunskap hur du överlever i olika utomhusmiljöer. Han har med åren blivit en uppskattad kurs- och utbildningsledare inom friluftsliv & överlevnad och har även under flera års tid haft ett tätt samarbete och utvecklingsarbete med många friluftsvarumärken, såsom Aclima, Morakniv och Hestra. På Köldknäppen kommer Johan snacka lite/mycket av varje; överlevnad, prylar, friluftstekniker mm mm.

 

Joel Mellin är meterologen som du säkerligen sett framför SVT:s väderkarta ett antal gånger. Han bor i Gränna (lokalkändis alltså) och har, förutom till klimat, väder & miljö, även en förkärlek till hälsa. Under sin föreläsning "En friskare värld- klimat, miljö och hälsa blir ett" påvisar Joel att miljön & klimatet hör samman med den enskilda hälsan och folkhälsan i stort. Ett föredrag som garanterat kommer bredda dina kunskaper i både det ena och det andra. Enligt ryktet behärskar Joel konsten att förmedla sina djupa kunskaper på ett enkelt men lättsamt sätt. Sånt gillar vi här på Uthuset och hoppas givetvis att du också gör det.
 

Annette Seldén blev invald som medlem i Naturfotograferna 2008 men började fotografera på allvar i början av 90-talet. Hon fotar helst landskap och äventyr i arktisk och skandinavisk miljö och har absolut inga problem att kombinera själva fotandet med ett och annat äventyr. Hitintills har hon skrapat ihop ett fyrtiotal fotoresor i de skandinaviska fjällen, expeditioner både till Grönland och Antarktis samt strapatser till Kenya & Tanzania. Under 2014 påbörjade hon ett fotoprojekt på Island och det är just Island som Annette kommer fokusera på under sin föreläsning & bildvisning på Köldknäppen. Under "Island-där äventyret börjar" får du uppleva spektakulära bilder och spännande anekdoter från Nordens vulkanö.

  
 

Mat & dryck under mässdagarnaKlart magen ska ha sitt under Köldknäppen! Ragni Andersson, som driver Svensk Streetfood och Agrigera AB, ser till att kokekaffet är rykande hett och att det finns mat, fika & dryck hela helgen. Hållbart, ekologiskt och närproducerat. Och gott! Den wrappade grönsakswoken blev en succé på Fair Enough i våras så vi håller tummarna att Ragni skriver upp den på menyn. Givetvis är det över-öppen-eld-matlagning som gäller. 
Mat & dryck hittar du i kåtan precis utanför butiken och elden är igång hela helgen så du kan värma både insidan och utsidan ifall det skulle behövas.

Erbjudande & leverantörer på mässan

Som sig bör så är det även ett gäng med leverantörer/varumärkesrepresentanter på plats för att ge dig sina allra bästa råd & köptips. Och givetvis kommer det finnas ett och annat (förmodligen flera) attraktiva mässerbjudande hos varje varumärke. 
 
 • Aclima: underställ i skönaste merinoull. Lars Monsen, nätställ och soft merino. Kli- & mulesingfritt.
 • Alfa: kängor från Norge. Sedan 1931. 
 • Fjällräven: konfektion & ryggsäckar från Ångermanland. Brallor i massor. Gediget.
 • Frost River: bushcraftsäckar i canvas. Made in Minnesota, USA.
 • Hestra: handskar för outdoor. Since 1936. Du kan till och med få din Skullmanhandske signerad. På plats.
 • Hilleberg: tält, tält, tält och tarps. Världsledande.
 • Lundhags: kängor, skridskor & brallor. Från Järpen with love.
 • Morakniv: Eldris, Kansbol & Garberg. Finfina knivar helt enkelt.
 • Primus: gammal är äldst. En friluftsräv som varit med sedan urminnestider. Kök av alla de slag. Å lite andra finfina prylar.
 • Roswi: håller i Osprey & Patagonia. Sköna ryggsäckar & hållbar konfektion. 
 • Tentipi: tältkåttillverkarnas tältkåttillverkare. Från 2-72 pers.
 • Western Mountaineering: sovsäckar i finaste dun. Slut på meddelandet.
 • Woolpower: frottéstickade underställ i mulesingfri merinoull. Stickas i Östersund. Respekt!


Bo & sova under Köldknäppen

Om du kommer långväga (eller bara vill sova utomhus) så finns det chans till en tältnatt (eller tältnätter om du väljer hela helgen) i närheten av Uthuset, närmare bestämt vid Fjällstorp Raststuga utmed John Bauer-leden. Eldstad, dass och bord+bänkar finns redan på plats. Vi fixar ved & vatten. Du kirrar det övriga. Kan ju vara ett rackans trevligt sätt att umgås på tillsammans med andra likasinnande friluftsnördar. Dessutom missar du ju inte en endaste minut av Köldknäppen. 

För att vi ska ha någorlunda koll på hur mycket vatten & ved vi ska köra upp till basecamp så får du gärna skicka oss ett mail på uthuset@uthuset.nu och anmäla dig.